Koagulogram: hvad det er, og hvad det bruges til

Koagulogrammet er et sæt prøver, som lægen eller tandlægen kan bestille for at vurdere ændringer i blodets koagulation. Det består af tre hovedprøver: protrombintid, som vurderer blodets evne til at størkne; aktiveret delvis tromboplastintid, som måler den intrinsiske koagulationsvej; og trombocytantal, som vurderer blodpladerne.kvantitativt.

Disse prøver er således meget vigtige i den præoperative periode i forbindelse med mellemstore og store operationer, når patienten har en historie med pludselige blødninger eller sygdomme, der ændrer koagulationen, og når patienten er blevet bidt af et dyr eller insekt, der har et giftstof, som ændrer hæmostase (koagulation).

Læs også:

Læs også: Blodprøve kan identificere Alzheimers før symptomer

Hvordan fungerer blodkoagulation?

Normal blodkoagulation er en kompleks proces. blodceller og forskellige blodproteiner heler sammen beskadigede blodkar og kontrollerer blødning. koagulopatier - blødningsforstyrrelser, der normalt bestemmer blodets koagulation - opstår hovedsagelig, når koagulationsfaktorer går tabt eller beskadiges, eller når antallet ogtrombocytfunktionen er ændret.

Ifølge oplysninger fra Hæmatologi- og hæmoterapicentret i Ceará (Hemoce), der hører under sundhedssekretariatet i staten Ceará, kan årsagerne til problemer med blodkoagulationen være forbundet med flere forskellige forhold, herunder:

  • Arvelige faktorer;
  • Kræft, herunder kræft i tyndtarmen, spiserøret og livmoderen;
  • Myeloproliferative sygdomme;
  • Brug af præventionsmidler eller tamoxifen;
  • Operationer;
  • Andre kræftrelaterede sygdomme som leukæmi og lupus.

Hvad bruges koagulogrammet til?

Ifølge Dr. Perla Vicari, hæmatolog på Hospital do Servidor Público Estadual de São Paulo, er koagulogrammet en screeningtest, der kan vurdere patientens blødningsrisiko, og det er derfor, at det almindeligvis anmodes om før en operation. "Det kan også bruges til den indledende undersøgelse af spontan blødning eller til at kontrollere visse typer af antikoagulerende medicin",forklarer eksperten.

Desuden kan koagulogrammet påvise flere sygdomme, såsom mangel på koagulationsfaktorer og leversygdomme eller sygdomme i blodpladeproduktionen, såsom purpura - en sygdom, der er kendetegnet ved røde eller lilla pletter på huden.at klarlægge diagnosen", siger Dr. Perla.

Ifølge den interviewede læge kan koagulogrammet også identificere nogle typer leukæmi, men hun understreger, at denne test ikke er tilstrækkelig til at stille diagnosen: "Andre immunologiske sygdomme, som f.eks. ender med at have blodmangel i det kliniske billede, kan også påvirke blodpladerne, men vi kan ikke sige, at koagulogrammet afgør denne diagnose. Derfor skal man forfor at genkende leukæmi eller anæmi, vil det være nødvendigt at inddrage andre prøver i undersøgelsen", forklarer den professionelle.

Kilde: Dr. Perla Vicari, hæmatolog fra hospitalet i den offentlige stat São Paulo.

Referencer: Centro de Hematologia e Hemoterapia do Ceará (Hemoce/Cearás sundhedsministerium) og Ong Oncoguia.

Rul til toppen