Insulinom: hvad er det, vigtigste symptomer og behandling

Insulinom er en sjælden svulst i betacellerne i bugspytkirtlen, som udstøder insulin, et aktivt princip, der har en vigtig funktion i sukkerstofskiftet. For bedre at forstå dette emne talte vi med Dr. Larissa Garcia Gomes, endokrinolog i det brasilianske selskab for endokrinologi og metabologi (SP). Se det nedenfor!

Læs mere: Kost ved pancreatitis: Hvad skal du spise, og hvad skal du undgå

Hvad er insulinom, og hvad er årsagen til det?

For det første er det vigtigt at forstå, hvad insulinom er: "Det er sjældne tumorer, der stammer fra bugspytkirteløerne, som er en gruppe af specialiserede celler i bugspytkirtlen, der producerer insulin og andre hormoner", forklarer endokrinologen. Denne type tumor, der også kaldes ø-celletumorer, forekommer i bugspytkirtelområdet.

Ved at producere for meget insulin får virkningerne af denne produktion blodglukose til at falde, hvilket fører til hypoglykæmi. Insulinom forekommer normalt hos 1 ud af 250.000 personer med en gennemsnitsalder på 50 år.

Dr. Larissa Garcia oplyser, at årsagerne til sporadiske insulinomer ikke er kendt. "De kan dog være forbundet med nogle genetiske syndromer såsom multipel endokrin neoplasi type 1 og Von Hippel-Lindau syndrom", tilføjer hun. Dette Von Hippel-Lindau syndrom er arveligt og fører til fremkomsten af cyster. i hele kroppen, hvilket kan øge risikoen for udvikling af insulinom.

Vigtigste symptomer på insulinom

Ifølge specialisten er det karakteristiske ved insulinomer først og fremmest fastende hypoglykæmi. "I dette tilfælde kan patienterne præsentere symptomer som svimmelhed, mental forvirring, kramper og kan endda nå tab af bevidsthed, ud over hjertebanken, sved og rystelser", kommenterer Dr. Larissa Garcia.

Andre symptomer kan være relateret til insulinom, såsom sløret eller dobbeltsyn, svaghed, overdreven irritabilitet, humørsvingninger og besvimelse. Desuden oplyser lægen, at symptomerne på insulinom normalt opstår, når man faster, i en periode længere end 4 timer efter at have spist.

"Sjældent kan hypoglykæmi af insulinomer forekomme efter et måltid, dvs. mindre end 4 timer efter at have spist," tilføjer endokrinologen fra SBEM-SP.

Hvordan diagnosticeres insulinom?

Ifølge Dr. Larissa Garcia Gomes stilles diagnosen ved hjælp af Whipples triade, en af de vigtigste screeningstest til analyse af potentielle årsager til hypoglykæmi, som er kendetegnet ved:

  1. Tilstedeværelse af hypoglykæmiske symptomer.
  2. Glukosemåling under 45 mg/dL.
  3. Omvendelse af symptomer efter behandling.
  4. Omvendelse af hypoglykæmi.

"I dette tilfælde er den diagnostiske protokol baseret på forlænget faste, som kan være op til 72 timer, med henblik på laboratorieundersøgelse af hypoglykæmi med blodprøver, der måler glukose, insulin, C-peptid og proinsulin," tilføjer Dr. Larissa Garcia.

Endokrinologen oplyser, at denne diagnose kan påvise insulinproduktion selv i tilstedeværelse af hypoglykæmi for at bekræfte insulinmedieret hypoglykæmi.

De vigtigste undersøgelser

Ud over laboratorievurderingen forklarer specialisten, at der er 2 typer af test til at diagnosticere insulinom:

  • Ikke-invasiv metode : billeddannende undersøgelser vil lokalisere tumoren, som hovedsageligt er placeret i bugspytkirtlen, ved hjælp af ikke-invasive metoder som f.eks. computertomografi og magnetisk resonansbilleddannelse.
  • Invasiv metode: med endoskopisk ultralyd eller selektiv pancreasarteriografi med kalciumstimulering.

Er insulinom godartet eller ondartet?

De, der har symptomer eller har fået stillet diagnosen insulinom, er bekymrede for, om denne betacelletumor i bugspytkirtlen er godartet eller ondartet. Specialisten forsikrer, at insulinomer i langt de fleste tilfælde, dvs. i 90 % af tilfældene, er godartede, og kun 10 % er ondartede.

Desuden er 80 % af tilfældene isolerede og kan reseceres på en kurativ måde, når de identificeres. om tilfælde af maligne insulinomer oplyser endokrinologen, at de kan være forbundet med genetiske syndromer. endokrinologen advarer om, at hypoglykæmi i forbindelse med insulinom kan føre til koma og død, og derfor bør diagnosen altid stilles ved tilstedeværelse afsymptomer på hypoglykæmi.

Hvilke fagfolk behandler insulinom?

Hvis du føler symptomer relateret til insulinom, er det nødvendigt at søge en medicinsk onkolog eller endokrinolog for at få stillet diagnosen. Hvis resultatet viser insulinom, er det nødvendigt at starte den behandling, som din læge har angivet.

Generelt er operation den type behandling af insulinom, men dette valg afhænger af tumorens størrelse. Hvis tumoren i bugspytkirtlen er meget stor, spreder sig til andre dele af kroppen, eller hvis patienten ikke er ved godt helbred, anbefaler lægen måske ikke en operation. Det er nødvendigt at lytte til lægelige råd og følge den bedste behandling, som lægen anviser.specialist.

Behandlinger

Som Dr. Larissa Garcia allerede har nævnt, er de fleste tilfælde af insulinomtumorer godartede. Desuden er kirurgisk behandling generelt også effektiv. Der findes således flere behandlinger af insulinom, såsom kirurgi, kemoterapi, hormon- og insulinregulerende lægemidler samt ablation og arteriel embolisering.

"Patienter med kontraindikation for kirurgi, maligne, meget store og/eller multiple insulinomer kan kræve kombinerede behandlinger med insulinsekretionsregulerende lægemidler, kemoterapi, radioablation og/eller embolisering for at kontrollere tumorens masseeffekt", råder endokrinologen.

Kan det helbredes?

Ja, patienter med insulinom kan være sikre på, at de fleste tilfælde kan helbredes, siger speciallægen: "Insulinomer er generelt små, mindre end 2 cm. Kirurgisk behandling er det mest almindelige og helbredende valg i de fleste tilfælde", siger Dr. Larissa Garcia.

Er det muligt at forebygge insulinom?

Desværre er det ikke muligt at forebygge insulinom, men endokrinologen advarer: "Personer, der har en øget risiko eller en tidligere diagnose af genetisk syndrom forbundet med risikoen for insulinom, er det vigtigt at foretage en periodisk diagnostisk undersøgelse hos en speciallæge", konkluderer Dr. Larissa Garcia.

Kilde: Dr. Larissa Garcia Gomes, endokrinolog fra SBEM-SP.

Rul til toppen