Eosinofili: hvad det er og de vigtigste årsager

En mulig ændring i den komplette blodtælling er eosinofili, hvilket betyder en stigning af eosinofiler i blodet. Navnet kan lyde mærkeligt, men det er en relativt almindelig tilstand, som har flere årsager bag sig. For bedre at forstå emnet har vi talt med hæmatologen Sara Renata Rigo, som har præciseret de vigtigste oplysninger om eosinofili for os. Se det her!

Hvad er eosinofili?

Når eosinofiler er forhøjede, kan de være tegn på tilstedeværelsen af en tarmparasit eller en allergisk proces, samt andre årsager, der kan føre til denne tilstand: "Nogle typer medicinkan også forårsage en forøgelse af disse celler, ligesom hæmatologiske kræftformer, som er langt sjældnere."

Hvad er symptomerne?

Ifølge specialisten er de vigtigste symptomer relateret til årsagen til problemet, dvs. de kan være symptomer på en allergisk krise, såsom rhinitis, astma eller en parasitose.

Hvordan stilles diagnosen?

Det sker gennem den komplette blodtælling, som viser stigningen i eosinofiler. Derudover vil lægen undersøge årsagen bag: "I den kliniske evaluering kan vi bestille supplerende tests for at identificere, om eosinofilien skyldes medicin, på grund af en tarmparasit eller på grund af en allergisk situation", forklarer Sara. "Vi vil også vurdere, om der er en anden årsag.for det, og om der er risiko for, at det er en hæmatologisk neoplasma, som er en kræftsygdom i blodet."

Når der er mistanke om, at eosinofili er relateret til blodkræft, kan diagnosen ifølge lægen bekræftes ved en knoglemarvsbiopsi. Ud fra denne undersøgelse er det muligt at afgøre, om der er kræftceller i knoglemarven eller ej.

Hvordan behandler man eosinofili?

Behandlingen sker alt efter årsagen til problemet: "Hvis det er en allergi, skal vi behandle den, hvis det er en orm, også, men hvis det er medicin, vil lægen vurdere muligheden for at afbryde behandlingen eller ej", siger hun. Men hvis det er kræft, omfatter behandlingen kemoterapi, som kan være intravenøs eller oral. I mere alvorlige situationer kan det føre til knoglemarvstransplantation.

Når eosinofili er bekræftet, er det vigtigt, at patienten søger en konsultation hos en hæmatolog for at fastslå nogle årsager og få den rette behandling.

Læs mere: Hvad er mikrocytose?

Kilde: Sara Renata Rigo, hæmatolog på Cascavel Polyclinic Hospital, som er en del af Hospital Care.

Rul til toppen