O kolesterol er en organisk forbindelse, der er afgørende for kroppens funktion. Det cirkulerer i blodet og vævene og har en række forskellige funktioner. Det bidrager f.eks. som forløber for steroidhormoner, som omfatter kortisol (som styrer den stress ) og af kønshormoner. Det bidrager også til syntesen af D-vitamin og af syrer, der er involveret i fordøjelsen af fedtstoffer i mave-tarmkanalen. Det er et stof, der kun er opløseligt i fedtstoffer, så det skal transporteres gennem blodet med lipoproteiner : o HDL (High Density Lipoprotein), der betragtes som det "gode" kolesterol, og LDL (Low Density Lipoprotein), der er det "dårlige" kolesterol, og som er ansvarlig for højt kolesterol.

Forhøjet kolesterol er en kronisk sygdom, der er kendetegnet ved et forhøjet kolesterolindhold i blodet. Ifølge WHO (Verdenssundhedsorganisationen) Omkring 40 % af brasilianerne har denne tilstand, ca. 86 millioner mennesker, og den er ansvarlig for omkring 300.000 dødsfald som følge af hjerteanfald og slagtilfælde hvert år. Lær om årsager, symptomer, behandlinger og hvordan man kan mindske den.

Læs mere: Samlet kolesterol: hvad er den normale værdi, og hvordan man kan reducere den

Hvad er LDL egentlig?

LDL er ansvarlig for udviklingen af fedtplakater på blodkarrenes indervæg, hvilket hæmmer blodcirkulationen og kan forårsage myokardieinfarkt (hjerteanfald), slagtilfælde eller endog døden.

Referenceværdierne for LDL varierer alt efter patientens hjerterisiko. Ifølge det brasilianske kardiologiske selskab (SBC) er idealværdien 50 milligram pr. deciliter for personer med meget høj hjerterisiko - f.eks. personer, der allerede har haft et hjerteanfald eller slagtilfælde. Personer med diabetes hører til højrisikogruppen og bør have et LDL på under 70 milligram pr. deciliter. Indekset forpersoner uden risikofaktorer er op til 130 mg/dl.

Hvad er årsagerne til forhøjet kolesterol?

Ifølge Dr. Natália Morales de Camargo, endokrinolog, skyldes de fleste mennesker med højt kolesteroltal genetisk betinget, men i 30 % af tilfældene er kosten ansvarlig for det.

Dr. Fernando Cerqueira, en nutrolog, siger, at den overgangsalder er også en risikofaktor for øget kolesterol Denne sygdom kan ramme folk i alle aldre, fra børn til ældre," siger han. Se de vigtigste årsager:

  • Kost rig på mættet fedt: Findes i forarbejdede fødevarer, kød, smør og mejeriprodukter - øger forekomsten af kolesterol, og det samme gælder for mange kolesterolholdige fødevarer som f.eks. rødt kød;
  • Fedme: Et BMI på over 30 kan være forbundet med lavere niveauer af godt kolesterol (HDL) og højere niveauer af dårligt kolesterol (LDL);
  • Diabetes ;
  • Søvngængeri : Jo mere du bevæger dig, jo mindre sandsynligt er det, at du er overvægtig eller fed. Men det er ikke den eneste måde, hvorpå motion kan påvirke kolesterolet. Træning øger også niveauet af det gode kolesterol og øger størrelsen af LDL-partikler, hvilket gør dem mindre skadelige;
  • Rygning: Hvis du ikke er holdt op med at ryge, hvad venter du så på? Cigaretrøgning har bidraget til dødsårsagerne til lungekræft og kan udvikle sygdommen i mange andre dele af kroppen. Men som om det ikke var grund nok, reducerer rygning niveauet af HDL (det gode kolesterol) og skader blodkarrenes vægge.

Højt kolesterol: symptomer

Personer med højt kolesterol viser ikke symptomer i mange år og kan f.eks. blive overrasket af et hjerteanfald. Derfor er det vigtigt at få et årligt lægetjek.

Sundhedsrisici

I modsætning til hvad mange tror, er kolesterol ikke altid skadeligt for helbredet. HDL hjælper f.eks. med at fjerne overskydende LDL og mindsker risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Højt LDL kan dog medføre sundhedsrisici. "Kolesterol bliver et problem, når personen ud over værdier over referenceværdien også har en risikofaktor eller en historiefamiliemedlemmer for hjerte-kar-sygdomme, diabetes eller hvis de er rygere", siger Dr. Natália.

Som følge af hyperkolesterolæmi (øget koncentration af kolesterol i blodet) er der risiko for åreforkalkning forårsaget af overskydende fedt i blodet samt sygdomme i kranspulsårerne, som f.eks. STROKE , infarkt e højt blodtryk På lang sigt kan flere organer blive påvirket af stigningen i kolesterol, så det er meget vigtigt at kontrollere niveauet i blodet. Tidlig diagnosticering af sygdommen forhindrer komplikationer.

Hvordan man diagnosticerer højt kolesterol ?

Det er hurtigt og nemt at diagnosticere forhøjet kolesterol og kræver kun en blodprøve, som din læge anbefaler. lipidisk profil er den mest velegnede.

Hvordan skal man behandle?

Behandlingen af forhøjet kolesterol sker gennem individualiseret behandling. Ud over den angivne medicinering er det nødvendigt, at patienten indfører en ny livsstil, der omfatter ændringer i spisevaner og regelmæssig fysisk aktivitet.

Ifølge Dr. Natália er nogle tips til at kontrollere et acceptabelt kolesterolniveau: et moderat forbrug af fødevarer som rødt kød, sødmælk og derivater samt at opgive en stillesiddende livsstil.specialist.

Hvordan kan man forhindre det?

  • Spis en sundere kost, foretrækker fuldkorn, frugt, grøntsager og magre proteiner;
  • Reducer brugen af salt og forarbejdede fødevarer;
  • Regelmæssig fysisk aktivitet bør være en del af hverdagen, og du bør altid aftale med lægen, hvor ofte og hvilke typer motion du skal dyrke.

Læs også: Højt kolesterol har konsekvenser for hjernen, viser en undersøgelse

Kilder:

Dr. Natália Morales de Camargo, endokrinolog på Albert Sabin Hospital (HAS)

Dr. Fernando Cerqueira, endokrinolog på UW School of Medicine, ernæringsekspert med ansvar for FC-klinikken, specialist i ernæring fra ABRAN, medlem af det brasilianske selskab til undersøgelse af fysiologi (Sobraf) - (CRM 62831-MG).

Reference: Sociedade Brasileira de Cardiologia (SBC) .

Rul til toppen