Gruppen af oliefrø er dannet af frø og kerner, der er rige på olie, som f.eks. valnødder, kastanjer, pistacienødder, hasselnødder og mandler. Den type fedt, der findes i disse fødevarer, er en af de mest populære i sund kost: det er den umættet fedt Disse lipider øger det gode kolesterol (HDL) og reducerer det dårlige kolesterol, hvilket hjælper med at forebygge hjertesygdomme.

Generelt indeholder disse fødevarer stadig proteinprofiler, opløselige og uopløselige fibre, E- og K-vitamin, calcium, mineraler som magnesium, kobber, kalium og selen samt stoffer som carotenoider og antioxidanter. "Regelmæssig indtagelse af oliefrø har en gavnlig indvirkning på sundheden og kan bidrage til at reducere kroniske sygdomme som oxidativ stress, inflammation, visceralt fedt, hyperglykæmi oginsulinresistens", nævner Adriana Stavro, ernæringsekspert og medlem af det brasilianske selskab for fødevarer og ernæring (SBAN).

Et godt tip er at drysse en portion oliefrø på din salat, dessert, frugt eller lav en blanding af forskellige muligheder og spis dem påMen pas på, at du ikke overskrider det anbefalede daglige indtag: højst 30 gram i alt.

Nedenfor er der en oversigt over de de fem største oliefrø til din menu.

Paranødder

Den er også kendt som paranødden og er en af de rigeste kilder til selen. Den har også et relevant indhold af magnesium, kobber og zink. Den er en god antioxidant og kan bl.a. bidrage til at reducere stress og forbedre humøret. På grund af de mulige negative virkninger af et højt selenforbrug bør indtaget dog begrænses til 2 enheder eller 30 gram om dagen.

Valnødder

En mulighed fuld af fedtsyrer, såsom omega 3 og omega 6, og med et højt indhold af protein og bioaktive forbindelser. "Valnødder har mange sundhedsmæssige fordele, såsom at modulere lipidprofilen og forbedre det antiinflammatoriske respons. De øger mæthedsfornemmelsen og hjælper med at reducere kropsvægten og kontrollere diabetes," siger Adriana.

Mandler

Disse oliefrø kan forbedre sundheden, når de indtages i små portioner. Blandt fordelene ved mandel kontrol af glykæmi, forbedring af insulinresistens og øget mæthedsfornemmelse.

Læs også: Mandler: Årsager til at spise en portion hver dag

Pistacie

Det er forbundet med forbedret glukosemetabolisme og vaskulær funktion samt nedsættelse af det dårlige kolesterol (LDL) og bidrager til øjensundheden. Takket være magnesium, jern og kalium er den pistacie Resultatet? En kontrol i perioder med akut stress, angst og endda spiseforstyrrelser.

Læs også: Fordelene ved pistacienødder

Hasselnød

Denne frugt har en høj koncentration af enkeltumættet fedt, hvilket hjælper med at mindske risikoen for hjertesygdomme. Det er også en fremragende kilde til calcium, som er meget effektiv i forebyggelsen af osteoporose.

Læs også: Hjælper jordnøddesmør dig med at tabe dig?

Rul til toppen