Graviditetsdiabetes er en komplikation, der rammer 2 til 15 % af alle gravide kvinder. Og selv om der er nogle faktorer, der bidrager til, at den opstår, kan den forekomme hos alle kvinder og er sjældent ledsaget af symptomer - hvilket gør det endnu vigtigere at advare kommende mødre om emnet. En korrekt kost er afgørende for håndtering af svangerskabsdiabetes (og for at forhindre, at sygdommen bliver kronisk efter fødslen). Forstå:

Hvad er svangerskabsdiabetes, og hvorfor opstår den?

Den er kendetegnet ved et øget niveau af glukose (kulhydrat, der anvendes som energikilde) i den gravides blod. Det opstår normalt, fordi moderens krop under graviditeten gennemgår nogle hormonelle ændringer for at hjælpe barnet med at udvikle sig.

Desuden skal en stor del af det glukose, der findes i kvindens blod, gå til fosteret, og jo mere fosteret vokser, jo mere har det brug for det (især fra andet trimester og frem). Dette medfører, at moderen har en større risiko for at hypoglykæmi (lavt blodsukker) under faste eller under søvn.

For at undgå dette problem anvender kroppen visse mekanismer: moderkagen producerer f.eks. stoffer (østrogen, progesteron og chorionisk somatomotropin), der reducerer virkningen af insulin i kroppen (ansvarlig for kulhydratoptagelse og -udnyttelse).

Pointen er, at disse stoffer har en så stærk virkning, at bugspytkirtlen i slutningen af graviditeten skal øge sin produktion af insulin med op til 50 % for at afbalancere mængden af glukose i moderens blod. I nogle tilfælde er organet imidlertid ikke i stand til at nå målet, og det er i så fald, at der opstår graviditetsdiabetes.

Læs også: Graviditetsdiabetes: Hvad det er, diagnose og behandlinger

Kost til svangerskabsdiabetes

Sukkerniveauet normaliseres normalt inden for tre dage til en uge efter fødslen af barnet - men i nogle tilfælde kan tilstanden blive kronisk. Derfor skal man være ekstra forsigtig med fodring er vigtigt før, under og efter graviditeten.

En ordentlig kost er måske det vigtigste punkt i behandlingen af graviditetsdiabetes. Den bør indeholde mere frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn og fibre. Og undgå raffinerede kulhydrater (såsom sukker og hvidt mel) og meget fede fødevarer.

Måltiderne skal også planlægges, have definerede portioner og ledsages af en ernæringsekspert eller nutrolog På denne måde forebygger moderen problemer som hypoglykæmi.

Læs også: Sikker motion for gravide og fordele

Hovedformålet med kosten for svangerskabsdiabetes er at prioritere fødevarer med lavt glykæmiske indekser På samme måde bør man undgå dem, der har den modsatte effekt. Få mere at vide:

Kost til svangerskabsdiabetes: tilladte fødevarer

Ifølge det brasilianske diabetesforbund bør man i løbet af dagen prioritere indtagelsen af

  • Masser af grøntsager (salat, kål, courgette osv.);
  • 1 portion bønner eller oliefrø (bønner, soja, linser, jordnødder, nødder osv.);
  • 2 portioner kød eller æg;
  • 1 portion olie eller fedtstoffer (smør, margarine, olivenolie osv.);
  • 3 portioner rodfrugter (græskar, gulerod, chayote, okra, grønne bønner osv.);
  • 3 portioner frugt (æble, banan, ananas, appelsin, osv.);
  • 3 portioner mælk eller mejeriprodukter (ost, yoghurt, ostemasse osv.);
  • 5 portioner kulhydrater (pasta, ris, angu, kartofler, kassava, farofa, brød, kager, kiks osv.).

Læs også: Middelhavskost under graviditet: fordele og hvordan man følger den

Men hvad skal man undgå?

Man bør undgå at spise forarbejdede fødevarer som f.eks. konserverede fødevarer i saltlage, frugt i sirup og kandiseret frugt, tørret kød og bacon, sardiner og tun på dåse.

Desuden ultraforarbejdede fødevarer såsom læskedrikke, sukkerholdige juicer, sodavand, yoghurt og sødede og aromatiserede mælkedrikke, sukkerholdige kornprodukter, instantmad eller frosne færdigvarmeprodukter, færdiglavede saucer, kager og kageblandinger,

Det skyldes, at disse fødevarer indeholder et højt indhold af sukker, kulhydrater, fedtstoffer eller salt.

Sukker bør således erstattes af sødemidler, men med måde, og helst ikke overskride maksimumsmængderne på seks poser eller 15 dråber om dagen. Det anbefales også at skifte de anvendte typer ud.

Referencer:

  • Det brasilianske selskab for diabetes;
  • Febrasgo.
Rul til toppen