Denguefeber under graviditet: hovedrisici og behandling

Dengue er en smitsomme sygdomme Det skyldes, at den virus, der forårsager sygdommen, som videnskabeligt set er klassificeret som et arbovirus, overføres ved bid fra hunmyggen. Aedes aegypti Tilstanden kræver pleje, som skal fordobles i tilfælde af dengue i forbindelse med graviditet.

Læs også: Denguevaccine: Hvornår skal du tage den, doser og virkninger

De vigtigste risici ved denguefeber under graviditet

Sygdommen indebærer risici for både mor og barn. For kvindens vedkommende er der større risiko for for tidlig fødsel samt blødning under indgrebet (uanset om det er et normalt eller kejsersnit).

Hvad angår barnet, kan der forekomme aborter (især under første kvartal ), lav fødselsvægt og endda vertikal overførsel (dvs. når sygdommen smitter barnet gennem moderen) - sidstnævnte er mere almindeligt i de sidste uger af graviditeten.

Denguefeber øger også risikoen for, at barnet fødes med neurologiske problemer, med 50 %, påpegede en undersøgelse offentliggjort i 2018 af brasilianske forskere i tidsskriftet Nye infektionssygdomme .

I den analyserede forskerne registreringer af 16 millioner nyfødte mellem 2006 og 2012 i landet. Som resultat heraf observerede de, at tilfælde af misdannelse af rygmarven og hjernen var fire gange hyppigere hos kvinder med dengue i graviditeten.

Samme gruppe har tidligere udarbejdet to artikler om sygdommen hos gravide kvinder. Den første viste, at dengue kan øge risikoen for moderens død med fire gange (dvs. fra svangerskab til 42 dage efter fødslen). Hvis dengue er hæmoragisk, er sandsynligheden desuden 450 gange højere.

I den anden undersøgelse blev det på den anden side konstateret, at sygdommen næsten fordobler sandsynligheden for, at et barn bliver dødfødt eller dør under fødslen, mens alvorlig dengue vil øge risikoen for dødfødsel med fem gange.

Vigtigste symptomer på dengue

Dengue har de samme symptomer hos gravide kvinder som hos personer, der ikke er gravide. De kan dog udvikle sig mere alvorligt i det første tilfælde på grund af de fysiologiske forandringer, som den kommende mor gennemgår. Tegnene omfatter:

  • Feber;
  • Hovedpine;
  • Smerter i kroppen;
  • Kvalme;
  • Selv ingen symptomer overhovedet.

Udseendet af røde pletter blødning (næse, tandkød), vedvarende alvorlige mavesmerter og vedvarende opkastninger kan være et alarmsignal for dengue hæmoragisk feber. Det er en alvorlig tilstand, der kræver øjeblikkelig lægehjælp, da den kan være dødelig.

Læs også: Dengue, zika og chikungunya: Hvad venter brasilianerne denne sommer?

Behandling af dengue i forbindelse med graviditet

Behandlingen er grundlæggende den samme for alle patienter (brug af medicin for at lindre symptomerne, hvile og hydrering ), men den gravide kvinde har normalt brug for en hyppigere opfølgning af det medicinske team. Desuden skal der udføres laboratorieprøver og obstetrisk ultralydsundersøgelser for at kontrollere kvindens og barnets helbred. I mere bekymrende tilfælde kan specialisten også anmode om indlæggelse af patienten.

Referencer:

Hvordan skal en gravid kvinde med mistanke om denguefeber behandles? Virtuelt sundhedsbibliotek (VHL) - Sundhedsministeriet (MOH), 2015.

Denguefeber under graviditet kan forårsage misdannelser i barnets hjerne , Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz), 2018.

Hvad er konsekvenserne af dengue-, chikungunya- og zikavirusinfektion under graviditet? , Virtual Health Library (VHL) - Sundhedsministeriet (MOH), 2016.

Denguefeber Det virtuelle sundhedsbibliotek (VHL) - Sundhedsministeriet (MOH).

Rul til toppen