Omphalocele: hvad det er, de vigtigste årsager og behandling

omphalocele er en medfødt anomali, der påvirker fostre og nyfødte og kræver meget opmærksomhed og tålmodighed fra forældrenes side. det er en fremspring af abdominale indvolde gennem en midtlinjedefekt ved basen af navlen hos de små. i omphalocele er de herniaterede indvolde dækket af en tynd membran og kan være små (kun nogle få tarmsløjfer) eller indeholde det meste af indvoldene.abdominal (f.eks. tarm, mave, lever).

Sygdommen identificeres normalt mellem den 8. og 12. graviditetsuge ved hjælp af billeddannende undersøgelser, der udføres af fødselslægen under den prænatale behandling, men den kan også først ses efter fødslen. En tidlig diagnose af dette problem er meget vigtig for at forberede det medicinske team på fødslen, da det er sandsynligt, at barnet skal opereres kort efter fødslen.tilstand.

Læs mere: Deformitet af kraniet hos nyfødte: Hvornår skal man bekymre sig?

Årsager og risikofaktorer

Årsagerne til omphalocele er endnu ikke veletablerede, men det er muligt, at tilstanden opstår på grund af en genetisk ændring. Desuden kan faktorer som miljøet, giftige stoffer, indtagelse af alkoholholdige drikkevarer, brug af cigaretter eller indtagelse af medicin af gravide kvinder uden lægelig rådgivning også øge risikoen for, at barnet fødes med omphalocele.

Det anslås, at forekomsten er 1 ud af 3-5.000 babyer. Derudover har ca. 70 % af dem andre medfødte anomalier. Det er også mere almindeligt hos gravide kvinder i den yderste reproduktive alder, sorte kvinder, multiparøse kvinder og mandlige fostre.

Symptomer på omphalocele

Den umiddelbare skade ved omphalocele er udtørring af indvoldene, hypotermi, dehydrering på grund af fordampning af vand fra de udsatte indvolde og infektion af peritonealoverfladen.

Diagnoser

Omphalocele kan påvises under prænatale undersøgelser, bl.a. ved ultralydsundersøgelser, forhøjelse af moderens serum alfa-fetoprotein og fostervandsprøve med henblik på karyotypebestemmelse. føtal ekkokardiografi er også meget vigtig for at diagnosticere, ud over omphalocele, tilknyttede hjertefejldannelser, som kræver tidlig kirurgisk korrektion.

Behandling af omphalocele

Behandling af omphalocele begynder i den fødsel Derfor skal den udføres på et specialiseret sted og med et team, der har erfaring med at behandle denne og andre medfødte anomalier.

Desuden skal barnets udsatte indvolde under fødslen straks dækkes til med materialer for at bevare sterilitet og forhindre fordampning. Barnet skal have IV-væske og antibiotika samt en nasogastrisk sonde. Den nødvendige mængde væske er normalt betydeligt større end for et normalt sundt nyfødt barn (1,5 til 2 gange) på grund af tabetoverdreven væske fra den udsatte tarm.

Før operationen vurderes den mulige sammenhæng mellem omphalocele og andre anomalier. Når det er muligt, lukkes væggen simpelthen. I store omphalocele kan bughulen imidlertid være for lille til at rumme indvoldene. I dette tilfælde dækkes de af en pose eller silo af polymer silikone, hvis størrelse reduceres i løbet af dagene, efterhånden som kapacitetenBughulen udvides langsomt, indtil alle indvoldene passer ind i bughulen.

Desværre kan omphalocele ikke forebygges, men tidlig intrauterin diagnose er mulig ved hjælp af ultralyd.

Kilde: Dr. Luciana Gualberto Rocha, børnelæge hos Iron Saúde Digital.

Rul til toppen