Typer af kropsfedt

Alle typer fedt i kroppen, som mange ikke ønsker, er vigtige for, at kroppen kan fungere korrekt. Hvad de færreste ved, er, at ikke alt fedt er ens.

Der findes faktisk tre typer kropsfedt, som lagres på forskellige måder og har præference, når det gælder lagring af fedtreserver, når du taber dig.

Hvidt og brunt fedt er de to hovedtyper af kropsfedt, men forskerne har for nylig også identificeret en tredje type, kaldet beige fedt.

Hvidt fedt

Dette er også kendt som hvidt fedtvæv og er den type fedt, som de fleste af os tænker på, når vi taler om kropsfedt. Det er et lagret fedt, hvilket betyder, at når vi indtager overskydende kalorier, går den ekstra energi ind i kroppens hvide blodlegemer og lagres som lipider. Disse fedtceller vokser i størrelse og antal over tid, efterhånden som du indtager merekalorier, end det forbrænder, hvilket fører til vægtøgning.

Brunt fedt

Brunt fedtvæv er en type fedtvæv, der aktiveres, når du fryser. Brunt fedtvæv bruger energi (forbrænder kalorier) til at generere varme (termogenese), hvilket hjælper med at opretholde kropstemperaturen.

Overraskende nok har tyndere personer vist sig at have mere brunt fedt end personer med fedme. Brunt fedt omgiver større organer, arterier og vener og kan undertiden findes i nakken og armhulerne, mellem skulderbladene og i maven.

Læs også: Stillesiddende livsstil: Hvad du skal gøre for at undgå at blive offer

Beige fedt

Ligesom brunt fedt er beige fedt forbundet med en sund vægt. Denne type fedt er spredt i ærteformede aflejringer under huden, nær kravebenet og langs rygsøjlen, ifølge Harvard Medical School. Selv om det er genetisk forskelligt fra brunt fedt, forbrænder beige fedt også kalorier for at generere kropsvarme.

Nogle undersøgelser har vist, at hormoner, der frigives under træning, ekstrem stress eller kulde, kan omdanne hvidt fedt til beige eller brunt fedt. De fleste undersøgelser har dog været små eller kun udført på dyr, så der er behov for mere forskning for at forstå beige og brunt fedt bedre.

Lav din vægtvurdering, find din idealvægt og lær, hvordan du taber dig med Low Carb. Klik for at vide mere

Andre klassifikationer

Hvidt, brunt og beige fedt kan yderligere opdeles i blødt og hårdt fedt.

A blødt fedt , også kendt som subkutant fedt, er den type fedt, du kan tage fat i, og ifølge Harvard Health Publishing er 90 % af kropsfedtet hos de fleste mennesker af den bløde type. Det ligger lige under huden og fungerer som isolering og energikilde for kroppen. Det er en kombination af hvidt, brunt og beige fedt.

Underhudsfedt producerer gavnlige molekyler såsom hormonet leptin, der sender signaler til hjernen om at hæmme sult. Adiponectin er et andet hormon, der produceres af blødt fedt, som forbedrer kroppens følsomhed over for insulin og beskytter mod type 2-diabetes. Det er klart, at for meget hvidt fedt bringer hormonniveauerne ud af balance.

A visceralt fedt eller hårdt mavefedt er placeret dybt i maven og er viklet rundt om organer, arterier og vener, ifølge Harvard Health Publishing. Hårdt fedt er tydeligt, når maven stikker fremad og ikke er blødt. På grund af produktionen af visse proteiner er dette fedt forbundet med insulinresistens, højt blodtryk og højt kolesteroltal samt hjertesygdomme, type 2-diabetes og visse typer kræft.

A essentielt fedt Det regulerer hormoner, der styrer fertilitet, vitaminoptagelse og kropstemperatur, og findes i knoglemarven, hjertet, lungerne, leveren, milten, nyrerne, tarmene, musklerne og lipidrige væv i hele centralnervesystemet.

Generelt er et sundt fedtindhold for mænd 18-24 % og for kvinder 25-31 %.

Rul til toppen