Æg forbedrer synet? Lær om proteinets fordele for øjenhelheden

Fødevarer er uden tvivl direkte forbundet med opretholdelse af sundheden, så valg af fødevarer kan medføre fordele og skader i forskellige aspekter og i forskellige cyklusser af folks liv. Det er ikke anderledes med øjensundhed. Vidste du f.eks. at æg forbedrer synet? Tjek det ud!

Fordelene ved æg

Æg er en fremragende kilde til næringsstoffer, da de indeholder protein af høj biologisk værdi og derfor indeholder alle de essentielle aminosyrer samt vitaminer (riboflavin, E-vitamin, B6-vitamin, A-vitamin, folinsyre, cholin, K-vitamin, D-vitamin og B12-vitamin), mineraler (zink, calcium, selen, fosfor og jern) og aktive stoffer (lutein og zeaxanthin). Se også andre fordele:

  • Hjælper muskeludvikling: Denne fordel kan tilskrives den høje albumin en type protein, der hovedsageligt findes i æggehvide, og som er meget biotilgængelig;
  • Beskytter hjerte-kar-sundheden: o omega-3 På samme måde hjælper kolin, et andet stof, der findes i fødevaren, og som tilhører B-komplekset af vitaminer, med at nedbryde homocystein, en komponent, der er forbundet med hjertesygdomme ;
  • Hjælper med at kontrollere sulten: Grunden til dette er, at proteinerne garanterer en længere mæthedsfornemmelse efter måltidet;
  • Forbedrer hukommelsen og nervesystemets integritet: Vitaminer af B-typen, især B12, virker direkte på synapserne i nervesystemet, vedligeholdelse af neuroner og reparation af DNA. gravide kvinder Det er en vigtig fødevare, som bidrager til dannelsen af hjernefunktioner og barnets nervesystem.

Læs også: Barbara Heck's kost: Mistanke om spiseforstyrrelse i BBB 22

Forbedrer det synet at spise æg?

Ifølge Milena Cornacini, der er klinisk, sports- og orthomolekylær ernæringsekspert, skyldes fordelene ved dette protein for øjets sundhed de næringsstoffer, der kaldes carotenoider, såsom lutein og zeaxanthin. De har antioxidantfunktioner og er gule pigmenter, der er placeret i macula, den centrale region.Derfor kaldes de også for makulopigmenter.

"Maculapigmenter fungerer som et filter, der beskytter maculaen ved at reducere mængden af kortbølget lys og neutralisere reaktive iltarter, der frigøres af både lysskader og nethindens interne metabolisme," forklarer ernæringseksperten.

Vores krop syntetiserer imidlertid ikke disse pigmenter, så vi er nødt til at få dem gennem fødevarer eller tilskud, og æggeblomme er en effektiv fødevarekilde mod celledegeneration og nedsat synsstyrke, fordi det endda reducerer risikoen for øjensygdomme som makuladegeneration og grå stær.

Foretrækker kogte eller stegte æg

Ifølge Dr. Milena er der i øjeblikket ikke nok forskning til at angive et ideelt niveau eller en nøjagtig mængde lutein og zeaxanthin indtag for at beskytte mod øjensygdomme. Men allerede gennemførte undersøgelser viser, at indtagelse af 1-4 æg om dagen kan fremme og sikre øjensundheden, da det øger niveauet af carotenoider i blodet og den optiske tæthed af pigmentet.For at øge de gavnlige virkninger af æg er det imidlertid vigtigt at overveje den kostteknik, der anvendes under forarbejdning og indtagelse.

Ifølge forskningen havde røræg blandt de tre tilberedningsformer lavere niveauer af lutein og zeaxanthin end kogte eller stegte æg. Kogte æg er således stadig bedre end stegte æg i forhold til niveauet af begge forbindelser, men de har den fordel, at de ikke indeholder transfedtsyrer.

Endelig er det vigtigt at søge vejledning hos en ernæringsekspert for at få en personlig recept, der er rettet mod individuelle ernæringsbehov.

Æg forbedrer synet og forebygger grå stær

Katarakt er betegnelsen for enhver uklarhed i linsen, som ikke nødvendigvis påvirker synet. Det er den største årsag til behandlelig blindhed i udviklingslandene. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der 45 millioner blinde i verden, hvoraf 40 % skyldes grå stær.

Grå stær kan inddeles i medfødt grå stær med tidlig eller sen debut og erhvervet grå stær, som omfatter alle andre former for sygdommen, herunder aldersrelateret grå stær. Hovedsymptomet på grå stær er en gradvis forringelse af synet, både på nær og fjernt, som ikke forbedres med tilstrækkelig refraktiv korrektion.

Aldersrelateret makuladegeneration (AMD) er en af de mest almindelige synsrelaterede sygdomme. Den gode nyhed er, at der indtil videre er evidens for en betydelig sammenhæng mellem indtagelse af lutein og zeaxanthin og en reduceret risiko for AMD.avanceret.

Kilde: Dr. Milena Cornacini, klinisk ernæringsekspert, sports- og ortomolekylær ernæringsekspert, master og doktor i ernæring og teknisk konsulent Katayama Foods.

Find ud af, om din vægt er sund Beregn hurtigt og nemt Opdag
Rul til toppen