Perfekt til tilberedning af saucer, saft, drikkevarer og alle slags retter, og den tomat er teknisk set en frugt, fordi den er frøbærende og udvikles fra en blomstrende plantes æggestok. Men når det gælder ernæring, er tomater - sammen med agurker og courgetter - klassificeret som grøntsager.

Denne placering skyldes til dels dens lave indhold af kulhydrater og sukker: En gennemsnitlig tomat indeholder kun 22 kalorier og ca. 5 gram kulhydrater, heraf 3 gram sukker og 1,5 gram fibre. Den er også fyldt med næringsstoffer og er blevet forbundet med en række sundhedsmæssige fordele.

Her er syv grunde til, at du bør spise (endnu mere) af denne delikatesse:

Kilde til vitaminer

En enkelt tomat kan give ca. 40 % af den anbefalede daglige mængde C-vitamin. Derudover er den rig på A-vitamin, som er godt for immuniteten og hudens sundhed, K-vitamin, som er godt for knoglerne, og kalium, som er et vigtigt næringsstof for hjertets funktion, muskelsammentrækninger og opretholdelse af et sundt blodtryk.

Tomat er hjertebeskyttende

Grøntsagen indeholder en antioxidant kaldet lycopen, som er ansvarlig for dens røde farve. Derfor tyder forskning på, at det med hensyn til fordelene for hjertesundheden er mere effektivt at spise tomater og deres derivater end at tage lycopentilskud. Andre undersøgelser har vist, at højere lycopenniveauer i blodet er forbundet med lavere dødelighed for personer medmetabolisk - en række risikofaktorer, der øger risikoen for at udvikle hjertesygdomme, diabetes og slagtilfælde.

Forbedrer synet

Lycopen er også godt for øjnene, men det er ikke det eneste næringsstof i tomater, der redder synet, da de indeholder lutein og betacaroten, som forskning viser, at de beskytter mod sygdomme som grå stær og makuladegeneration.

Forbedrer fordøjelsessundheden

Væsken og fibrene i tomater kan være nyttige, hvis du har tendens til forstoppelse. Vær dog opmærksom på, at syreindholdet i kogte tomater hos nogle mennesker kan udløse eller forværre sure opstød og fordøjelsesbesvær.

Hjælper med diabetes kontrol

Tomater kan være en beskyttende fødevare for personer med type 2-diabetes. I en undersøgelse viste personer med diabetes, der spiste tomater i 30 dage, et fald i lipidperoxidation, en kædereaktion, hvor stoffer kaldet frie radikaler angriber fedt, hvilket fører til skader, der øger risikoen for hjertesygdomme. Så dette er særligt vigtigt, fordidiabetes fordobler risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald.

Tomater beskytter huden

En undersøgelse fra 2011 viste, at kombinationen af tomatekstrakt og olivenolie beskyttede mod solskader og øgede produktionen af pro-collagen, et molekyle, der giver huden struktur og holder den fast og ungdommelig. Forskerne mener, at lycopen i tomater er nøglen til denne funktion.

Beskytter mod kræft

Undersøgelser har fundet forbindelser mellem lycopenforbindelsen og lavere forekomst af prostatakræft, kræft i æggestokkene, lungekræft og mavekræft.

Læs også: 7 fordele ved tranebær

Tomat næringsindhold

Få mere at vide om tomatens næringsindhold her.

Rul til toppen