Sød kartoffel kost: Hvordan man gør det og menu

For dem, der har erstattet den almindelige kartoffel og andre kilder til kulhydrater med denne knold, som er en allieret til vægttab, er den sød kartoffel kost er ikke noget nyt.

Søde kartofler er meget udbredte og er en kilde til sunde kulhydrater, hvilket gør dem ideelle til dem, der ønsker energi til at træne og opbygge muskler. Men fordelene stopper ikke her: roden indeholder fem gange mere calcium, dobbelt så mange fibre og mere kalium end den irske kartoffel.

Desuden gør dens høje fiberindhold den til en stivelse med langsom forbrænding - hvilket betyder, at den langsomt hæver blodsukkeret. En kop bagt sød kartoffel giver således omkring seks gram fibre. Det er mere end en fjerdedel af det daglige anbefalede minimum.

Kosten med søde kartofler

I denne menu er søde kartofler hovedfødevaren både til frokost og aftensmad. Andre fødevarer er dog også med til at supplere de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Derfor skal man under sødkartoffelkuren prioritere fødevarer, der er rige på komplekse kulhydrater og gode fedtstoffer, som f.eks. salater, frugt og grøntsager, foruden magert kød.

Omkring 12 % af stivelsen i søde kartofler er resistent stivelse. Det vil sige en fiberlignende substans, som kroppen ikke fordøjer og optager. En undersøgelse viste, at hvis man erstattede blot 5,4 % af det samlede kulhydratindtag med resistent stivelse, resulterede det i en stigning på 20-30 % i fedtforbrændingen efter et måltid. Desuden stimulerer resistent stivelse også kroppen til at pumpe meresatirefremkaldende hormoner.

Desuden gør dens høje fiberindhold den til en stivelse med langsom forbrænding, hvilket betyder, at den langsomt hæver blodsukkeret. En kop bagt sød kartoffel giver således omkring seks gram fibre, hvilket er mere end en fjerdedel af det daglige anbefalede minimum.

Derudover kan søde kartofler også bages i ovnen og bruges i retter som suppe, kartoffelmos og salater.

Som prikken over i'et indeholder en kop af den kogte knold 950 mg kalium. Det er mere end dobbelt så meget som i en gennemsnitlig banan. Kalium fejer stort set overskydende natrium og væske ud af kroppen, hvilket reducerer blodtrykket og belastningen på hjertet. Derudover regulerer kalium også hjerterytmen og muskelsammentrækninger.

Ulemper ved kost med søde kartofler

Hvis du tror, at du ikke behøver at kontrollere mængden af sød kartoffel indtaget, tager du fejl, fordi de i overskud bliver en skurk i din kost og kan endda gøre dig fed. Men det ideelle er at forbruge 50 gram om dagen, hvilket svarer til en sød kartoffel lille.

Da sød kartoffel-kuren er restriktiv og ikke en kostomlægning, garanterer den ikke vægtvedligeholdelse efter endt kost. Derfor er enhver kostplan, der har en start- og slutdato eller instruerer om at spise bestemte fødevarer i en periode, et rødt flag, da der ikke er nogen faser eller slutdatoer for et sundt liv.

Find ud af, om din vægt er sund Beregn hurtigt og nemt Opdag

Forslag til den søde kartoffel kost menu

Morgenmad

Mulighed 1

  • 1 skummet yoghurt uden sukker, 1 spiseskefuld granola uden sukker, 3 jordbær

Mulighed 2

  • 1 kop kaffe eller urtete, 1 skive lyst fuldkornsbrød, 1 skive Minas-ost

Mulighed 3

  • 1 kop kaffe med mælk og sødemiddel, omelet af 2 æggehvider og 1 æggeblomme, 1 skefuld havreflager og krydderier efter smag, 1 kiwi.

Frokost

Mulighed 1

  • Grøn salat, krydret med 1 spiseskefuld olivenolie, eddike, salt efter smag, 1 grillet kyllingefilet, 1 kogt lille sød kartoffel

Mulighed 2

  • Grøn salat efter behag, krydret med 1 spiseskefuld olivenolie, eddike, salt efter smag, 1 sauteret aubergine, 1 lille kogt sød kartoffel, 1 spiseskefuld hakket kød sauteret med hvidløg, løg og en smule olivenolie.

Mulighed 3

  • Grøn salat, lilla kål efter behag, krydret med 1 spiseskefuld olivenolie, eddike, salt efter smag, 4 spiseskefulde kogte kikærter og 1 grillet fiskefilet.

Aftensmad

Mulighed 1

  • Sauter tilberedt med 1 aubergine, 1 gul peberfrugt, 1 løg, ½ kop hakket oksekød sauteret med hvidløg, løg og et drys olivenolie.

Mulighed 2

  • 1 omelet med 2 æg, 1 revet courgette og krydderier efter smag, grøn salat efter ønske krydret med 1 col. (under) olivenolie, eddike og salt efter smag

Mulighed 3

  • 1 suppe tilberedt med kyllingebryst uden hud, 1 lille sød kartoffel, 1 gulerod, 1 stængel selleri og krydderier efter smag

Læs også: Kostomlægning: Hvad det er, og hvordan man kommer i gang

Rul til toppen