Majsmel: Hvordan det er lavet og opskrifter med maden

Majs er en af de grundlæggende fødevarer på det brasilianske menukort. I nogle regioner (f.eks. i det nordøstlige Brasilien) er majs en af grundpillerne i flere retter - fra couscous til farofa. Derfor findes majsmel også i de fleste hjem. Men er det sundt? Få mere at vide:

Majsmel, majsmel i flager og majsmel: Forskelle

Der er så mange produkter på markedet, at det er normalt at være i tvivl om dem - hvem husker ikke sanger Fiuk, der forsøgte at lave en farofa med den forkerte vare i et realityshow? Majsmel, cornflakes og majsmel har f.eks. samme råvare: majs.

Det skyldes, at mens majsmel er meget fint, er melet lidt tykkere, og flager er, som navnet antyder, i flager og meget gule.

Ifølge det nationale sundhedstilsyn (Anvisa) er majsmel og majsmel det samme, dvs. at produktet fremstilles ved at male majskorn og derefter passere det gennem en sigte. Den eneste forskel er, at majsmel er tykkere og majsmel tyndere (og derfor absorberer mere vand ved tilberedning).

Flagerne gennemgår derimod en anden fremstillingsproces, hvor majskernerne skal gennemgå en fase, der kaldes degerminering, dvs. at den hvide del af majsen, den såkaldte kim, fjernes. Først derefter formales fødevaren.

Det lyder fjollet, men hver af disse metoder giver helt forskellige opskrifter. Hvordan:

  • Fuba: polenta, grød, panerede produkter, supper og kager;
  • Majsmel: paulista couscous, farofas, broas og småkager;
  • Flocon: nordøstlig couscous og couscous "tapioka".

Forholdsregler vedrørende forbrug

Majs er en kornsort, der er rig på næringsstoffer som proteiner, B-vitaminer, fibre og stivelse (kulhydrat). Det er dog værd at huske på, at ovennævnte mel er en industrialiseret udgave af fødevaren og skal indtages i en afbalanceret menu.

"Ved indtagelse af fødevarer som korn bør man foretrække fuldkorn frem for mel. Hvis man kan vælge mel, så lad det være fuldkorn," forklarer ernæringsekspert Dayse Paravidino.

Det skyldes, at majsmel har et højt indhold af kulhydrater og et højt glykæmisk indeks, hvilket kan bidrage til blodsukkerspidser, så det anbefales altid at inkludere fibre og magert protein til at ledsage det.

Læs også: Majs: En alsidig og sund fødevare

Opskrifter med majsmel

  • Tun-couscous
  • Sprøde, bagte sardiner
  • Sardin farofa
  • Praktisk majskage

Kilde: Dayse Paravidino, ernæringsekspert, medlem af den brasilianske sammenslutning for ernæring (ASBRAN) og den brasilianske sammenslutning for ernæring af mor og barn (ASBRANMI).

Rul til toppen