Harvard-professor fortæller, hvor meget chips du må spise

Crisp-elskere vil ikke være enige, men en professor ved Harvard University i USA fortalte New York Times, at seks chips (tandstikkere) er den mest fornuftige portion, en person bør spise. "Jeg synes, det ville være rart, hvis dit måltid kom med en salat og kun seks chips," sagde Eric Rimm, der underviser på afdelingerne for epidemiologi oginstitutionens ernæring.

Udtalelsen gav hurtigt genlyd på de sociale netværk i en tone af forargelse. Restauranternes portionsstørrelser er nemlig enorme, og chips er bestemt ikke det sundeste, man kan bestille. Vi vil heller ikke give grønt lys til at spise en masse chips hver dag. Men seks små pinde lyder måske som overkill, ikke?

Den ideelle portion

Uanset om du bestiller dem på en restaurant eller laver dem derhjemme, ender du sandsynligvis med at få mere end seks chips på din tallerken. 10 strimler indeholder dog ca. 200 kalorier, så en gennemsnitlig portion chips på McDonald's indeholder f.eks. 497 kalorier.

Ud over kalorieværdien kan stegning af stivelsesholdige fødevarer som kartofler ved høje temperaturer producere et kemisk stof kaldet akrylamid, som anses for at være "sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker", hvilket er et godt argument for at gøre chips til en lejlighedsvis tilbehør til fordel for sundere fødevarer.

Læs også: Spiser du ultraforarbejdede fødevarer? Pas på med type 2-diabetes

Sundere måder at tilberede kartofler på

Kogt

Den er lettere og let fordøjelig, men ved kogning fjernes nogle af næringsstofferne i maden, f.eks. kalium, så for at løse problemet er det værd at tilberede kartoflen med skindet på.

Bagt

For at undgå, at de tørrer ud, pakkes de ind i alufolie.

Puré

Men for at undgå at komme i vejen for din kost bør du bruge skummetmælk og undgå smør, ost og requeijão. Det er også godt at undgå at overdrive salt.

Læs også: Hvordan man spiser brød uden at blive fed

Rul til toppen