Er det dårligt for dig at spise forældede fødevarer?

Det er ikke alle fødevarer, der købes i supermarkeder, frugt- og grøntbutikker eller andre steder, der bliver spist samme dag. Ofte bliver de glemt eller gemt til andre lejligheder, men de har overskredet udløbsdatoen. I dette tilfælde spekulerer mange mennesker på, om maden skal smides væk, eller om den stadig kan spises. Er det trods alt dårligt for helbredet at spise udgået mad?

"Udløbsdatoen angiver, indtil hvornår fødevaren er sikker til konsum. Det er ikke tilrådeligt at spise den efter udløbsdatoen, uanset lugt, udseende eller konsistens. Når den ikke er egnet til konsum, kan den medføre sundhedsskader som f.eks. madforgiftning og tarmproblemer", forklarer ernæringsekspert Caroline Ferreira.

Specialisten advarer derfor om, at holdbarheden afhænger af flere faktorer i fødevarerne, lige fra ingrediensernes sammensætning til de hygiejniske forhold under produktionen. Desuden er det også værd at analysere de opbevarings- og emballeringsforhold, der anvendes i fødevarerne.

Mere om udgåede fødevarer

Udløbsdatoen er normalt lidt forskudt af sikkerhedshensyn, så det kan ikke skade at spise den ene dag gamle vare (men der er ingen garanti, du ved?). Dette gælder dog kun for ikke-kedelige fødevarer - Når det drejer sig om letfordærvelige varer, er det ideelle derimod at overholde skæringsdatoen.

Det skyldes, at uanset hvor intakt en ingrediens ser ud, kan der forekomme bakterier og svampe, der er skadelige for menneskekroppen, hvilket igen kan forårsage, fødevareforgiftning Mayonnaise, fisk, kylling, mælk, kød og brød er eksempler på produkter, der ikke bør spises efter udløbsdatoen.

Sådan fungerer holdbarheden i Brasilien

I landet, den Det nationale sundhedsovervågningsagentur (Anvisa) Kontrolstandarderne er strenge og kræver, at producenterne giver fødevarer og drikkevarer en sikker frist for indtagelse. Når datoen på emballagen overskrides, er det forbudt ved lov ( Lov 8.137/90 ) for restauranter, supermarkeder og butikker til at sælge produktet.

A udløbsdato Den er baseret på en meget streng kontrol, så hver type fødevare skal bestå en anden undersøgelse, og perioden begynder at løbe, så snart produktet er fremstillet (stadig på fabrikken), og varer indtil forbrugeren åbner det.

Med andre ord, når den først er åbnet, holder den sandsynligvis mindre end det, der står på etiket Ifølge loven skal virksomheden også foreslå en periode, der stadig kan spises efter åbning.

Endelig skal organisationerne følge et andet kriterium, som er endnu vigtigere end udløbsdatoen: korrekt opbevaring og transport. Det er nemlig ikke usædvanligt at finde noget, der er inden for udløbsdatoen, men som allerede er ødelagt.

Læs også: Hvordan påvirker ultraforarbejdede fødevarer dit helbred?

Konservering af fødevarer

Ernæringseksperten forklarer, at der afhængigt af fødevaren kan være tilsat konserveringsmidler og tilsætningsstoffer for at få den til at holde længere. "Nogle kan holde længere alene på grund af teknologiens fremskridt, f.eks. UHT-mælk, som gennemgår en opvarmningsproces ved høje temperaturer og inaktiverer alle de tilstedeværende bakterier", siger Caroline Ferreira.

Vær derfor opmærksom på de anbefalede forbrugsperioder: Naturlige fødevarer har for eksempel en kortere udløbsdato, så perioden afhænger af opbevaring og fordærvelighed af fødevaren. "Generelt varer det fra 3 til 7 dage (i køling), hvis det opbevares godt," påpeger ernæringseksperten.

På den anden side er dåseprodukter mindre letfordærvelige på grund af opbevaring, så de kan holde sig i ca. 6 måneder. Når de åbnes, skal de dog spises inden for 48 timer på grund af eksponering.

Læs også: Ernæringsekspert foreslår 2 opskrifter på teer, der hjælper dem, der ønsker at tabe sig

Kilde: Caroline Ferreira, ernæringsekspert.

Rul til toppen