Brøndkarse: Dens fordele

O brøndkarse er en af de mest populære grøntsager og kan spises på flere forskellige måder. Denne grøntsag er ikke bare velsmagende, men også fremragende for sundheden.

Den har en meget karakteristisk smag og aroma og spises som salat, men bruges også i sauterede kødretter og i supper og bouillon, hvilket giver enhver opskrift et endnu mere specielt præg. Den er mørkegrøn i farven, og selv om den er populær i forskellige dele af verden, er dens oprindelse usikker.

Bladet er rig på vitaminer, især C-vitamin Den er rigere på jern end kål og spinat, og stænglerne er rige på jod.

Med mange næringsstoffer og lav kalorieværdi (ca. 4 kalorier i 35 gram) hjælper det med at give mæthed lettere, hvilket får os til at spise mindre uden at mindske mængden af næringsstoffer, der indtages. Derfor bør det være en del af en sund kost og kosten for dem, der ønsker at tabe sig.

Fordele ved brøndkarse

Fremmer fordøjelsen

Ud over at være en rigtig vitaminfødevare er den rig på fibre og hjælper tarmfunktionen På denne måde forebygger og bekæmper det forstoppelse og letter samtidig tarmtransporten.

Læs mere: 5 almindelige krydderier, der hjælper på fordøjelsen

Bekæmper forkølelser

Den er en kilde til C-vitamin, der styrker immuniteten og dermed virker forebyggende og bekæmpende på luftvejsproblemer, forkølelse og endda influenza, hvis vigtigste symptomer er kuldegysninger, feber, rhinoré, ondt i halsen, muskelsmerter, hovedpine, hoste, træthed og generel følelse af ubehag.

Læs også: De bedste fødevarer til stemmen

Brøndkarse beskytter hjertesundheden

Denne grøntsag gavner og beskytter hjertesundheden, da den hjælper med at reducere kolesterolniveauet i blodet og hjælper kontrol af blodtrykket Det er dog vigtigt at påpege, at dette kun er muligt, hvis det indtages i naturen og ikke gennem kosttilskud.

Læs også: Fiberrig kost kan forebygge hjertesygdomme og diabetes

Forebygger diabetes

En af de store fordele ved at spise brøndkarse er, at grøntsagen bruges til at kontrollere blodsukkeret. Dens ernæringsmæssige egenskaber er effektive til at sænke glukose og forebygge diabetes.

Beskytter knoglerne

Da grøntsagen indeholder en masse K-vitamin og calcium, er den fantastisk til at styrke knoglerne og forebygge osteoporose. Derfor er brøndkarse et godt alternativ for folk, der ikke spiser mælk og mejeriprodukter.

Hvordan man spiser brøndkarse

  • Salater
  • Supper, bouillon og risottoer
  • Stuvede kødretter, gryderetter m.m.
  • Stew
  • Rosti-kartofler

Det er naturligvis kun nogle eksempler, men mulighederne er endnu større, for det er trods alt et meget alsidigt krydderi.

Rul til toppen