Balsamicoeddike: Fordele, du skal vide

Balsamicoeddike fremstilles af særlige druer og lagres i et stykke tid ligesom vin. Efter gæringen gennemgår den en lang proces med udskiftning af fade, hvor den kommer i kontakt med forskellige næringsstoffer, der beriger dens sammensætning. Det er derfor, at dens smag er så kompleks. En god balsamicoeddike skal således mindst tre år til at gære og modnes til sit ideelle punkt.

På italiensk hedder det aceto balsamico , og dens farve er mørk. Den anses for at være den mest rigeste på enzymer og probiotika, har en sød-syrlig smag og er også fantastisk som salatdressing og i saucer.

Ud over at forbedre opskrifter med sit umiskendelige syrlige præg, er ingrediensen i undersøgelser blevet vist som en velsmagende partner mod diabetes og andre sygdomme.

På samme måde stimulerer eddike fordøjelsen, hvis det anvendes i moderate mængder, fordi det øger sekretionen af mavesaft, hvilket øger fordøjelsen. For personer med gastritis, gastroøsofageal refluks eller mavesår kan det dog forværre symptomerne og helbredstilstanden.

Fordele ved balsamicoeddike

Bekæmper for tidlig aldring

Saucen er rig på antioxidanter, især polyfenoler, og hjælper med at forebygge for tidlig hudaldring forårsaget af frie radikaler, og den er også gavnlig for hår og negle.

Fremmer fordøjelsen

På grund af dets surhedsgrad letter det fordøjelsesprocessen, hvilket er til gavn for tarmfloraen og maven.

Styrer blodsukkeret

Ud over at være kaloriefattig, hvilket er en fordel for dem, der ønsker at tabe sig, virker denne eddike ved at reducere blodsukkerniveauet og er dermed gavnlig for diabetespatienter.

Læs mere: Sådan påvirker blodsukkeret sulten

Sådan bruger du balsamicoeddike

Den tilsættes normalt til salater, og ud over at give forskellige næringsstoffer er den kaloriefattig: en skefuld indeholder ca. 15 kalorier. Den er også god til fisk, kød, saucer og endda i visse desserter, da den bidrager til at fremhæve smagen af ingredienserne.

Rul til toppen