Solar dermatitis: symptomer, årsager og hvordan man behandler

Vidste du, at nogle mennesker kan være allergiske over for solen? Tilstanden kaldes sol dermatitis en type irritation i forbindelse med eksponering for solen og som påvirker den hud .

Den nøjagtige årsagsmekanisme for den dermatitis sol, men nogle undersøgelser har vist, at UV-lys ændrer et stof i huden og forårsager en reaktion i immunsystemet, som gør huden betændt.

"Med andre ord synes soldermatitis at være en kutan overfølsomhedsreaktion efter interaktion med ultraviolet stråling ", siger den dermatolog Andreia Castanheiro da Costa, professor i medicin ved Centro Universitário São Camilo og professor ved Faculdade de Medicina do ABC.

Det er også kendt, at der kan være en genetisk disposition til soldermatitis. Hvordan og hvorfor sygdommen opstår, er der dog stadig ingen endegyldige svar på. Nedenfor vil vi lære mere om typer, symptomer og hvordan man behandler soldermatitis.

Læs også: Hvilken solcreme er bedst til hvilken hudtype? Lær hvordan du vælger produktet

Hvad er solar dermatitis?

Dette er en fællesbetegnelse for en gruppe af sygdomme forårsaget af sollys. Den mest almindelige er den såkaldte polymorfe lysudbrud. Den er mest tilbagevendende i tempererede klimaer og forekommer hovedsagelig i foråret og forsommeren efter den første længerevarende eksponering for solen efter efterår og vinter. Den er mest udbredt hos 15-35-årige, lyshudede kvinder og anses for at være denfotodermatose hyppigere i barndommen.

Læs også: Solskoldning: Lær hvordan du behandler solskoldning med nemme tips

Hvad er symptomerne?

De mest almindelige er røde, kløende pletter og små blærer, som kan udtørre og gøre huden ru.

Læsionerne opstår i gennemsnit 18 timer efter eksponering for solen på de mest udsatte områder som f.eks. arme og hænder, overkrop, hals og lår.

Kan det forebygges?

Flere undersøgelser har allerede fastslået effektiviteten af regelmæssig brug af fotobeskyttende midler til at forebygge dermatitis", siger lægen.

Men ikke en hvilken som helst beskytter: den skal have FPS I øjeblikket tales der meget om, at man foretrækker fysiske filtre, da de er mere sikre og har mindre miljøpåvirkning", siger Andreia.

En anden vigtig foranstaltning er brugen af tøj under solbeskyttelse. Tøjet i sig selv udgør allerede en fysisk barriere mod UV-stråler, men hvis det har en særlig beskyttelse, er det endnu bedre!

Personer med soldermatitis bør også holde øje med vinduerne i deres hjem, bil eller på kontoret. Næsten alle UVB-stråling filtreres gennem glasset, men som for UVA-stråling Filtreringsgraden varierer alt efter glasets type og tykkelse. solcreme Prøv om muligt at tilbringe det meste af din tid i skyggen, hvilket reducerer UV-eksponeringen med 50-95 %.

Læs også: Hudkræft: Kend de vigtigste typer, og hvordan du forebygger

Behandling af soldermatitis

Mildere tilfælde har tendens til at blive bedre kun med de ovennævnte forebyggende foranstaltninger, mens det i mere intense tilfælde kan være nødvendigt med supplerende behandlinger: "Det kan være nødvendigt at anvende topiske og orale kortikoider samt antimalariamidler", siger hudlægen.

En anden behandling er fototerapi, dvs. kontrolleret og gradvis eksponering af huden for UV-stråler for at skabe tolerance over for soleksponering og undgå forværring eller forværring af sygdommen.

Kort sagt er soldermatitis relativt let at kontrollere, så længe der træffes grundlæggende beskyttelsesforanstaltninger. Hvis generne er store, bør man dog søge læge.

Kilde: Andreia Castanheiro da Costa, dermatolog og professor i medicin ved Centro Universitário São Camilo og professor ved Faculdade de Medicina do ABC.

Rul til toppen