Når barnet begynder at sidde op: med og uden støtte

Det første grin, det første ord, de første skridt - de første resultater i barndommen er ivrigt ventet af forældrene. Og da vi taler om en vigtig udviklingsfase, tager det et skridt ad gangen, bogstaveligt talt! Før barnet begynder at gå, kommer det øjeblik, hvor det begynder at sidde op - meget vigtigt for, at det lærer at støtte sig selv.

Hvad med når barnet begynder at sætte sig op?

Generelt sidder babyer omkring fire måneder med støtte. Ved fem måneder er det almindeligt at se deres hænder foran deres krop for at støtte dem, så fra denne alder og indtil 10 måneder sidder de normalt uden støtte.

Pleje

For at bidrage til denne fase bør forældrene forberede et sikkert miljø for barnet, f.eks:

  • Nyd at lege på gulvet. Du kan bruge måtter eller tynde måtter, der er velegnede til små børn.
  • Omkring det rum, hvor babyen skal lege, skal du efterlade puder (fordi den lille

du kan kaste dig baglæns eller falde ud over siden!).

  • Hold øje med stole, stiger, senge og sofaer.
  • Efterlad heller aldrig barnet alene.

Er det muligt at stimulere?

Mange forældre ser frem til det øjeblik, hvor barnet begynder at sidde op, og mange forældre spekulerer på, om det er værd at stimulere barnet, eller om det er bedre at vente på hans eller hendes egen tid. Selvfølgelig skal den lille være klar til at nå hvert udviklingsstadie (og det kan kun han eller hun selv gøre), men stimulering fra forældrene ved at skabe et sikkert og kærligt miljø er meget velkommen!

Det kan du tro: din tilstedeværelse, opmuntring og interaktion er det bedste for den lille. Så tal, syng, sig positive budskaber og sats på holdninger som:

  • Leg på maven er med til at styrke musklerne i nakken og bagkroppen, så lad dit barn lege på maven i et par minutter flere gange om dagen på et stabilt, blødt og jævnt underlag.
  • Placer også attraktive genstande i nærheden, så den lille kan være interesseret i at samle dem op.
  • På et fladt, blødt og stabilt underlag skal du holde om armene eller armhulerne og forsigtigt trække barnet fremad (du vil se, hvordan det vil "hjælpe" med stammen).
  • Endelig, når han er mere fast, kan du placere genstande foran ham og flytte dem lidt længere væk for at tilskynde ham til at løfte dem op med bagkroppen for at samle dem op. Det hjælper på balancen.

Læs også: Vulkanisk effekt på babyens søvn: hvad det er, symptomer og hvordan man håndterer det

Når barnet begynder at sidde op: Er alt normalt?

Det er vigtigt at holde en rutinemæssig konsultation med børnelægen for at identificere forsinkelser i udviklingen eller andre helbredsmæssige ændringer tidligt. Men udnyt disse øjeblikke til at få afklaret alle dine tvivlsspørgsmål! Og husk også, at hvert barn har sin egen rytme. Men hvis der er noget mærkeligt, vil den professionelle læge vide, hvordan han kan undersøge årsagerne og henvise dig til specialister, hvis det er nødvendigt.

Kilde: Dr. Carla Nicolini er børnelæge (CRM 140945), international amningskonsulent og laserterapeut.

Rul til toppen