Hvordan man barberer sig under graviditet og puerperium: 5 tips og pleje

En kvindes krop gennemgår en række ændringer under og efter graviditet Dette er tilfældet med hvordan man barberer sig under graviditeten og efter fødslen.

Ifølge hudlæge Judith Cavalcante er en stigning i hårvækst almindelig på grund af de hormonelle ændringer, som kvindekroppen udsættes for i og efter denne periode.

For dem, der ønsker at beholde deres voksning Derfor har den professionelle listet nogle få forholdsregler, der kan hjælpe ved fjernelsen.

Læs også: Hårfjerning under graviditet: Hvad kan du bruge og hvad kan du ikke bruge i denne periode?

Hvordan man barberer sig under graviditet og puerperium

Ifølge lægen er huden på den vordende mødre er mere udsat for irritationer og allergier, fordi immuniteten undergår visse ændringer i denne periode.

Desuden begynder kroppen også at optage flere stoffer, der kommer i kontakt med huden, som er mere vaskulariseret.

Endelig er en anden almindelig ændring under graviditeten en tendens til pletter på grund af hormonerne.

"Gravide kvinder kan få fjernet hår på alle stadier af graviditeten. Forskellen er dog, at det er endnu vigtigere at vælge metoder, der er mindre aggressive for huden," forklarer Judith.

Læs også: Hårfjerning: forskellige måder at slippe af med hår på

"Det samme gælder for de første uger efter fødslen, da de også er ledsaget af forskellige hormonelle ændringer", tilføjer hun.

Med dette i tankerne har den professionelle læge listet et par vigtige punkter for gravide kvinder, når det kommer til voksbehandling:

Hårfjerningsmetode

Selv om dette er et særligt valg for hver enkelt kvinde, er der nogle kontraindikationer for gravide kvinder.

Ifølge lægen er hårfjerning med laser eller intenst pulserende lys måske ikke den bedste løsning, fordi der er større risiko for hyperpigmentering.

Hårfjerningscremer kan til gengæld give allergier og irritationer i huden på grund af ændringer i immuniteten og større vaskularisering.

Læs også: Dermatologiske aktivstoffer, som gravide kvinder kan bruge: mød fire

Ved voks skal man dog være forsigtig med den høje temperatur og traumaet ved overdreven træk, da det også kan gøre huden mørkere.

Elektriske epilatorer eller barbermaskiner er derfor to bedre valgmuligheder for gravide kvinder.

"Men som med alle andre metoder skal man være mere opmærksom på solpåvirkning af det voksbehandlede område, hvilket øger risikoen for urenheder yderligere," advarer Judith.

Læs også: Gør laser hårfjerning virkelig en ende på hår?

Øget hårvækst

Dermatologen forklarer, at det er almindeligt, at hår vokser mere under graviditeten, selv for dem, der har fået fjernet hår med laser før.

"Under graviditeten er de resterende follikler mere hormonelt påvirket, hvilket fører til øget hårvækst," forklarer hun.

Læs også: Lær hvorfor hårvækst opstår hos kvinder

Mere irriteret hud

"Det er vigtigt at undgå metoder, der allerede er blevet testet før graviditeten, og som irriterer huden. I denne fase har alt, der forårsager allergi eller betændelse, endnu større tendens til at skabe pletter", råder hun.

Intim epilering

Fordi det er sværere at se de intime dele i de mere avancerede stadier af graviditeten, anbefales det, hvis kvinden beslutter sig for at gøre processen alene hjemme, ikke at bruge knive eller varm voks, fordi de kan forårsage snit og forbrændinger.

"Hvis du foretrækker elektriske epilatorer, skal du vælge apparater med afrundede kanter og beskyttelse af skæreområdet i tilfælde af skrabere."

Læs mere: Hvornår skal du skifte din barbermaskine til epilering?

Trimning eller hvis barbering under graviditet ?

Det er mindre aggressivt at trimme hår end at trække eller barbere dem. Når hårene kun er klippet, forbliver en lille del af hårene uden for huden, hvilket forhindrer indgroede hår eller follikulitis.

"Men for dem, der ikke har denne tendens, giver plukning et længerevarende resultat og gør det mindre nødvendigt at vokse sjældnere", siger den professionelle.

Læs også: Sådan undgår du indgroede hår efter epilering

På den anden side angribes det mest overfladiske lag af huden ved barbering med engangsknive, hvilket medfører større risiko for irritationer (herunder kontaktdermatitis på selve metallet), follikulitis og indgroede hår.

"I postpartumperioden bør man for eksempel undgå hårfjerningsmetoder i kejsersnitområdet, indtil såret er helet fuldstændigt," advarer hun.

Kilde: Judith Cavalcante, dermatolog og konsulent for Philips Beauty, fra Porto, Portugal.

Rul til toppen