Fragilt neglesyndrom: hvad det er, årsager, symptomer, behandlinger og hvordan man forebygger det

Det kan være meget generende at have skøre negle. Men ud over ubehaget kan neglenes kvalitet også være et advarselstegn, når det gælder sundhed. Kender du til skøre negles syndrom?

Den kan være idiopatisk (spontan eller ukendt årsag) eller sekundær til andre systemiske sygdomme eller neglesygdomme.

Ifølge hudlæge Angélica Seidel forårsager tilstanden onycholyse (afskalning af neglelamina, især i spidserne) og onychorrhizal longitudinale striber (uregelmæssigt udseende af neglene). Specialisten påpeger også, at neglene i denne tilstand lettere knækker.

Læs også: Fødevarer, der hjælper med at holde neglene sunde

Fragilt neglesyndrom: Hvad er årsagerne?

For at neglene kan dannes, vokse og udvikle sig er der brug for mange næringsstoffer og elementer, som Angélica Seidel, dermatolog, forklarer.

"Når vi bliver syge, har en usund kost eller udsætter os selv for overdreven stress, lider vores negle også skade, hvilket hæmmer deres korrekte udvikling og kan derefter give symptomer på, at der er noget galt, f.eks. svage, skøre negle og mere modtagelige for infektioner," siger han.

Derfor er sygdommen i høj grad forbundet med mængden af næringsstoffer, der indtages. Neglesvamp, rod med kemiske komponenter og hyppig påvirkning af området er nogle andre årsager.

Det er således et almindeligt syndrom, der rammer 20 % af den brasilianske befolkning, og som i højere grad rammer kvinder, især over 50 år.

Symptomer

Generelt føler de, der lider af tilstanden, ubehaget på en mere æstetisk måde, men syndromet kan også forårsage smerter og endda vanskeligheder i daglige aktiviteter.

Ud over skøre negle og langsgående striber kan området også have overfladiske keratinkornulationer (hvide pletter på neglene).

Hvordan man behandler skørt negle syndrom

"Det er i første omgang nødvendigt at undersøge, om det pågældende syndrom er idiopatisk (eller primært) eller sekundært til en anden sygdom. Når det er forbundet med en anden sygdom, forbedrer behandling af den underliggende sygdom negleproblemet (ubehaget i den synlige del af neglen)", forklarer hudlægen.

Hvis årsagen udelukkende er idiopatisk skørt neglesyndrom, er behandlingen enkel ved hjælp af fugtighedscremer og negleforstærkere. Efter en dermatologisk vurdering kan det være nødvendigt med medicin som biotin (vitamin B7), men kun når lægen anviser det.

Personer, der arbejder i fugtige omgivelser, bør altid bære beskyttelseshandsker, da fugtighed er med til at forværre negles svækkelse.

Forebyggelse

En sund kost er godt for dit hårs, din huds og dine negle, så det er ekstremt vigtigt at spise næringsrige fødevarer til behandling og forebyggelse af skøre negle-syndromet.

  • Undgå at blive udsat for kemiske stoffer;
  • Vær forsigtig med kosmetik og undgå kosmetik, der indeholder formaldehyd;
  • Undgå gentagne traumer;
  • Undgå at holde neglene med neglelak i længere tid.

Kilde: Angélica Seidel, dermatolog på Hospital Baía Sul, som er en del af Hospital Care; Brazilian Society of Dermatology of Rio Grande do Sul.

Rul til toppen