Er homus en sund mad?

Der er ingen tvivl om, at homus er på vej frem: det er i stigende grad en fast bestanddel af forskellige retter, også på menuen for dem, der er på diæt. Alsidig og velsmagende, kan det bruges som en cremet sauce til salater og sandwiches eller som et alternativ til mayonnaise (til bønner, kylling, æg og tunsalater), i supper, kartoffelmos eller blomkålspuré; eller som topping til grøntsager ellerovnstegte kartofler.

Selv om der ikke findes nogen universel opskrift på denne arabiske opskrift, har homus (eller hummus) normalt kikærter som hovedingrediens. Kikærter, som er et medlem af bælgfrugtsfamilien (sammen med linser, bønner og ærter, f.eks. ærter og ærter med sorte øjne), er alsidige og en populær mulighed, der bruges som køderstatning i vegetariske og veganske måltider.

100 gram antipasto indeholder:

Energi

144 kalorier

Proteiner

6 gram

Kulhydrater

38 gram

Fedt i alt

7 gram

Mættede fedtstoffer

0,3 gram

Fibre

2 gram

Fordele ved homus

At indtage homus er en sjov måde at indføre flere proteiner, fibre og plantebaserede næringsstoffer i din kost på.

Læs også: Tahine: hvad det er, egenskaber og hvordan man bruger det

En kop kikærter, som er hovedingrediensen, indeholder 10 gram protein og ca. 10 gram kostfibre - 40 % af det daglige minimumsmål. Det er også en kilde til antioxidanter og flere andre vigtige næringsstoffer. En undersøgelse fra 2016 viste, at folk, der regelmæssigt spiser kikærter eller homus, har et højere indtag af fibre, folat, magnesium, kalium, jern og vitamin A, E ogC.

Andre undersøgelser tyder på, at homus kan hjælpe med at kompensere for blodsukkerspidser fra fødevarer med et højt glykæmisk indeks. Da forfatterne til undersøgelsen sammenlignede blodsukkeret hos deltagere, der spiste hvidt brød, med blodsukkeret hos dem, der spiste hvidt brød med homus, fandt de, at den anden gruppe havde lavere niveauer.

Læs også: Sundhedsfordele ved linser

Kikærteforbrug er også forbundet med forbedret tarmsundhed og beskyttelse mod hjertesygdomme, type 2-diabetes og visse kræftformer.

Taber Homus sig?

Den unikke sammensætning af bælgfrugten kan være årsagen til, at regelmæssige forbrugere har lavere BMI og taljemål end folk, der ikke spiser denne fødevare, ifølge amerikanske regeringsdata. De har også 53 % mindre risiko for at være overvægtige.

Men selv om homus er lavet af sunde og næringsrige ingredienser, skal man passe på ikke at overforbruge den. Den er relativt kalorielet på grund af olieindholdet. To spiseskefulde pasta kan indeholde omkring 70 kalorier, så det er meget let at overdrive. Forslaget er at dele den op i små mængder.

I traditionelle opskrifter kombineres kikærtepasta med andre antiinflammatoriske superfoods, herunder ekstra jomfruolivenolie, tahin, hvidløg og citron. Og selv når der tilsættes søde ingredienser som kakao og sukker, er dessertversionen homus serveret med frisk frugt et meget sundere alternativ end f.eks. kage eller is.

På få minutter kan du tilberede en portion hjemmelavet homus i foodprocessorblenderen ved hjælp af de ovennævnte ingredienser.

Læs også: Taber tomatjuice sig i vægt?

Men hvis du køber færdiglavede versioner, skal du tjekke etiketten. Vælg mærker, der er lavet med ekstra jomfruolivenolie - frem for mere inflammatoriske olier som sojaolie. Og drop de ting, der indeholder konserveringsmidler: undersøg ingredienslisten for ting som kaliumsorbat, natriumbenzoat og andre ord, du ikke kender.

Hvis du spiser homus som en snack, skal du få mest muligt ud af de sundhedsmæssige fordele ved at vælge friske, rå grøntsager i stedet for chips eller forarbejdede kiks til dem.

Læs også: Sådan ved du, om en fødevare er fuldkorn eller raffineret

Rul til toppen