Kan valleprotein erstatte måltider? Få mere at vide

For dem, der er på vej ind i fitnesslivet - og selv for atleter - kan der opstå flere tvivlsspørgsmål, når det drejer sig om kosttilskud. Et af dem er, om valleprotein virkelig erstatter måltider, når alt kommer til alt er det en proteinkilde.

Hvad er valleprotein?

Valleprotein er en type kosttilskud, der er meget anvendt af folk, der ønsker at øge deres muskelmasse .

Tillægget absorberes og fordøjes normalt af kroppen i løbet af muskelfibergenopretningsperioden (mellem 30 minutter og en time efter træning).

Desuden er valle opdelt i tre typer:

  • Koncentrat : Den har en lavere proteinkoncentration end de andre (70-80 %). Den optages langsommere af kroppen. Den anbefales til personer, der ikke er laktoseintolerante. Det skyldes, at der er en større mængde laktose, fedt, mineralsalte og andre næringsstoffer, der kan udløse reaktioner.
  • Isoleret : Den har et højere proteinindhold (90-95 %), og den absorberes hurtigere. Den kan også anvendes af personer, der er følsomme over for laktose, da mængden af laktose og fedt er meget lav.
  • Hydrolysat : Dens proteinkoncentration er 99%, dvs. det er den reneste form med den hurtigste absorption. På denne måde er hydrolysatet let fordøjeligt, for når du indtager det, nedbrydes proteinet i mindre fragmenter. Dette øger følgelig den anabolske effekt og fremmer forøgelsen af muskelmasse og styrke.

Læs også: Valleprotein eller vegetabilsk protein: Hvad er bedst?

Er valle en erstatning for måltider?

Ifølge ernæringsekspert Luciana Setaro bør valleprotein ikke bruges som måltidserstatning, især ikke til frokost og aftensmad. "Valle er et protein, men måltidet har brug for andre fødevarer, såsom regulatorer (bestående af grøntsager, grønt og frugt). Så det ville ikke være tilrådeligt at erstatte måltider med dette tilskud", forklarer hun.

Men ernæringseksperten påpeger også, at det drejer sig om "tungere" måltider som frokost og aftensmad: "Hvis vi taler om en mellemmåltid, hvad enten det er morgensnack (som vi kalder "colação") eller eftermiddagssnack, kan du kun indtage valleprotein, hvilket er endnu mere praktisk.

Daglige proteiner

Ifølge American College of Sports Medicine (ACSM) er proteinanbefalingen for dem, der dyrker fysisk aktivitet og er atleter, omkring 1,1 til 2,2 gram pr. kg kropsvægt.

"Så hvis vi tager udgangspunkt i 1,3 gram om dagen, ganget med en gennemsnitsvægt på f.eks. en patient på 70 kilo, vil det give mig omkring 90 gram protein. Et scoop Whey giver omkring 20-40, så det er vigtigt at supplere med andre former for protein i kosten," siger ernæringseksperten.

Med andre ord kan du ikke bare indtage valle og holde op med at spise proteiner som æg, kød, mælk osv.

Hvordan bruger man valleprotein?

For Luciana er det ideelle at bruge det efter træning, ikke før. En scoop (meter) har omkring 20 til 40 gram Whey, afhængigt af mærket. Så du kan vælge at indtage det med vand eller med mælk.

Kilde: Luciana Setaro - ernæringsekspert og professor i ernæring ved Centro Universitário São Camilo - SP:

Rul til toppen