Kan du bruge solcreme på hovedet?

Mange mennesker, især dem, der har mistet deres hår, frygter, at solen kan skade hovedbunden. Ifølge Dr. Luciano Barsanti, formand for det brasilianske trikologiselskab (SBTri), kan solen forårsage to typer kræft i denne del af kroppen, og derfor er det vigtigt at tage forholdsregler.

Læs mere: Ved du, hvad solcreme SPF-nummer betyder?

Kan du trods alt bruge solcreme på dit hoved?

Også ifølge specialisten er kemiske solcremer (den kosmetik, vi bruger til krop og ansigt) er ikke egnet til hovedbunden, da de kan tilstoppe porerne og forårsage irritationer som f.eks. kontaktdermatitis Det kan endda komplicere andre sygdomme som f.eks. mykose eller bakteriel forurening.

Derfor anbefaler specialisten at bruge og misbruge beskyttende tilbehør, også i vandet: "Jeg plejer at sige, at den bedste solbeskytter er skyggen, men hvis den ikke findes, bør hovedbunden beskyttes med hatte med UVA- og UVB-solbeskyttelsesstof. Mennesker med sort hud skal også bekymre sig om denne eksponering, da de også er modtagelige for hudkræft",advarer lægen og trichologen.

Det er derfor vigtigt at beskytte hovedet med kasketter, hatte eller pandebånd, der er fremstillet af stof med 100 % UV-beskyttelse. Solskærme bør også være fremstillet af denne type stof, da syntetisk stof eller bomuldsstof højst filtrerer 30 % af strålingen.

"Hvis du er skaldet, skal du ikke bruge solcreme på hovedet. Selv om hovedbunden er hud, bør denne del af kroppen ikke modtage filteret, fordi det ikke er indiceret til denne type hud og kan forårsage allergi hos nogle mennesker," tilføjer eksperten.

Hårpleje

Ud over solen er havvand en anden forværrende faktor, som hårsundhedsspecialisten forklarer: "Saltkrystallerne i havvand virker som mikroforstørrelsesglas og forårsager forbrændinger i håret, og derfor er det vigtigt at skylle håret grundigt efter hver dukkert", fortæller han.

I svømmebassiner kan tilstedeværelsen af kemiske stoffer som kobber og klor efterlade håret grønligt, "De, der misfarver deres hår, skal være opmærksomme på denne detalje og søge frisøren for at beskytte håret, inden det udsættes for det. Disse hår er mere følsomme og har brug for ekstra pleje, fordi de også kan gå i stykker. Forebyggelse er bedre end helbredelse", siger hun.

Tips til, hvordan du beskytter og behandler håret om sommeren

  • Brug efterlade i med solcreme Undgå at solbade mellem kl. 10 og 16, men hvis du skal tilbringe hele dagen på stranden, skal du skylle dit hår efter hvert dyk og påføre produktet igen. Når du kommer hjem, skal du vaske dit hår grundigt og fugte det.
  • Når vi taler om hydrering, skal du inddrage denne vane mindst tre gange om ugen. Desuden, vælg fugtgivende masker baseret på olier som arganolie, murumuroolie, solsikkefrø og ekstrakt af hvid rose Brug balsam dagligt.
  • Drik rigeligt med vand og spis fedtfattig mad og foretrækker frugt, grøntsager, bælgfrugter, korn og magre proteiner.
  • Pas på med hjemmelavede produkter. Aloe vera kan f.eks. forårsage allergi, hvis det bruges direkte på håret.
  • Hvem har gråt hår eller hvidt, bør du vælge særlige produkter til dit hår for at forhindre, at det bliver gulligt.
  • Pleje af den afro hår er de samme som for de andre typer: solbeskyttelse med leave in, der passer til din hårtype, grundig fugtpleje og brug af kasketter eller hatte med UVA- og UVB-beskyttelse. Hvad med investere i en smuk turban Det kan også være med til at beskytte dit hår!
  • Hvem har blondt hår Det er vigtigt, før eksponeringen, at konsultere frisøren og anmode om et produkt til beskyttelse af håret. Og selv dem, der ikke har blondt hår, kan beskytte trådene mod aggressionen fra de kemiske produkter, der anvendes i svømmebassinvandet. Konsulter altid din frisør af tillid og,også din læge og tricholog.

Brug af solcreme på hovedet og risikoen for hovedbundskræft

Har du nogensinde hørt om kræft i hovedbunden? Sygdommen, kaldet melanom, rammer normalt især personer med hvid hud og asiatisk afstamning, men kan også forekomme hos personer med sort hud. "Der er grundlæggende to typer kræft, der rammer huden på hovedet, hovedbunden: melanom og basalcellekræft. Begge har samme årsager og diagnose, men prognoser.anderledes," siger Dr. Luciano.

Som han forklarer, er Melanona en meget invasiv hudkræft. Den er vanskelig at se på hovedbunden og ved selvundersøgelse, og selv lægerne opdager den ofte ikke. "Der er en genetisk disposition for denne kræftform, og den udløses af solens stråler", siger han.

Når melanom opstår i hovedbunden, er prognosen normalt ikke god, da denne kræftform er invasiv og først opdages på et sent stadium. "Diagnosen stilles ved hjælp af en specialiseret klinisk undersøgelse med brug af ikke-invasivt trichologisk diagnoseudstyr, såsom hovedbundsscanneren, der forstørrer op til 30 tusind gange billedet af overfladen. Sikkerhedsdiagnosen af tumorenog klassifikationen af dens invasion sker ved biopsi", fortæller formanden for SBTri.

Basalcellekarcinom er også en tumor, der kan forekomme i hovedbunden, og som er mere almindelig end melanom, men langt mindre invasiv. Som tidligere forklaret har den samme årsager og diagnose som melanom.

Forebyggelse og behandling

Den bedste forebyggelse mod hovedbundskræft er brug af hatte eller kasketter med 100 % UV-beskyttelse, især for personer, der har mistet håret, har en familiehistorie med kræft eller lys hud, eller for personer, der vil blive udsat for solen.Barsanti.

Kilde: Dr. Luciano Barsanti, formand for det brasilianske trikologiselskab (SBTri).

Rul til toppen