BBB's Fred Nicácio er i tvivl om, hvorvidt han skal vaske sine ris

Denne skik er gammel, men mange mennesker praktiserer den stadig: vask af ris Denne vane er så populær her i landet, at selve risdræneren blev opfundet af en brasiliansk kvinde - tandlæge Therezinha Beatriz Alves de Andrade Zorowich - i 1959. Emnet har faktisk for nylig givet anledning til en diskussion i Big Brother Brasilien Dette skyldes, at deltageren Fred Nicácio gik hen for at vaske maden, og nogle mennesker protesterede imod det.

Nogle internetbrugere har dog forsvaret lægen. Nogle anbefaler at skylle kornet op til fem gange, før det kommes i pan Men kan det anbefales?

Skal du vaske risene?

De, der vasker ris før kogning, siger, at denne proces fjerner urenheder og "hvidt støv", der ophobes i maden. Men sandheden er, at denne vane ikke er nødvendig og endda ikke anbefales af nogle eksperter.

Forklaringen? raffineret ris (Hvis du skyller den eller lader den ligge i blød, er der større risiko for at miste nogle næringsstoffer, f.eks. B-vitaminer, jern, kalium, magnesium og fosfor.

I stedet for at blive løsere, som mange anbefaler, er der desuden større sandsynlighed for, at den bliver klistret. Det skyldes, at stivelse som er i risene, vil allerede være hydreret, før de kommer i gryden.

Hvad angår det hvide pulver på risene, kan du være sikker på, at det ikke er snavs, men partikler fra risene selv, som blev dannet under poleringen (det trin, der gør kornet hvidt).

Fjerner vask af risene bakterier?

Dette er endnu en forkert idé, og det er der flere grunde til. Da det er en ikke-fordærvelig fødevare, er rå ris ikke et særligt gunstigt miljø for virus og bakterier. For ikke at nævne, at kogning i kogende vand ville fjerne eventuelle forureninger .

Endelig er det værd at huske på, at rindende vand ikke er nok til at dræbe mikroorganismer, der er skadelige for os. Derfor anbefales det heller ikke at vask den rå kylling før den tilberedes, f.eks.

Læs også: Hvordan opbevarer du æg bedst: i køleskabet eller udenfor?

Hvad med arsenforurening?

Mange siger også, at kornet kan være fyldt med arsenik, som er et giftigt stof for menneskekroppen. Men sandheden er, at de produkter, der sælges her i Brasilien, har et lavt indhold af stoffet, hvilket gør vask unødvendig. Det skyldes, at de Agenturet for sundhedsovervågning (Anvisa) overvåger spørgsmålet og begrænser koncentrationen af stoffet til 0,3 mg/kg af fødevaren.

En anden idé er, at kornets kalorieindhold bliver mindre ved at skylle det i vand, fordi det mister stivelse, men sandheden er, at stivelse er til stede i risens struktur og ikke kommer ud.

Andre typer

Selv om det stadig er unødvendigt, skader vask af fødevarer i nogle tilfælde ikke næringsstofferne. Dette er tilfældet med fuldkornsris som stadig har den beskyttende skal, og paraboliseret ris, som undergår en "forsegling".

Hvis du er i tvivl, skal du tjekke emballagen, som normalt indeholder oplysninger om, hvordan ris skal tilberedes korrekt.

Rul til toppen