Stekt ris med kylling

Stekt ris, eller fried rice som det heter på engelsk, er en utmerket måte å bli kvitt rester på. Denne oppskriften er kun veiledende og kan varieres etter det du har i skapet og det som er igjen fra i går.

Dette er en matrett som hjemme hos oss går ned på høykant! Helst bør kald, kokt ris brukes for best resultat. Men det går selvfølgelig også å bruke nykokt ris, men da bør den helst få hvile og avkjøles litt.

Derimot er det en ting man bør være oppmerksom på når man har rester av ris. Kokt ris, og også pasta og poteter, kan inneholde Bacillus cereus sporer som produserer et toksin når det oppbevares ved 4-55°C. Toksinet forårsaker matforgiftning og denne er spesielt forbundet med kinamat og kinamat take away, og har fått betegnelsen “Fried rice syndrome”. Mange bakterier danner sporer som er motstandsdyktige hvilestadier. Det dannes bare en spore av hver bakterie, og deres oppgave er å holde bakterien i live under ugunstige ytre forhold. Når risen varmes opp vil bakteriene dø, men sporen (og toksinet) vil fremdeles være aktivt. Kokt ris bør derfor avkjøles raskt og oppbevares i kjøleskap for å redusere risikoen for toksinproduksjon. Det er ingen grunn til å bekymre seg for denne typen av matforgiftning så lenge man ikke oppbevarer kokt ris for lenge på benken.

INGREDIENSER
4 porsjoner

 • 1 ss rapsolje
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 sjalottløk
 • 3 kyllingbryst
 • 1 gulrot
 • 1/2 grønn paprika
 • 2 vårløk
 • 2 dl frosne erter
 • 4 dl langkornet ris (basmati eller jasmin)
 • 3 ts soyasaus
 • 3 ss østerssaus
 • 3 egg

FREMGANGSMÅTE
Skjær kyllingen i strimler, finhakk hvitløk og sjalokkløk. Varm en wokpanne og ha i oljen når pannen er varm. Ha så i hvitløk og sjalottløk og rørestek til det dufter, omlag 30 sekunder. Ha så i kyllingen. Stek denne til den gjennomsstekt. Legg så kyllingen på et fat og la den hvile.

Skjær gulroten og paprikaen i staver. Vårløken hakes. Wok så grønnsakene. Ha i kyllingen og ris. Tilsett soyasaus og østerssaus.

Pisk sammen eggene og lag en liten åpning i woken. Hell så i eggene og la de stivne litt før de røres inn i blandingen.

FriedRice3-framed

Fortsett så å røre til alt er godt blandet.

Stekt ris-framed

Det er viktig å ikke ha for mye i woken. Bruk en stor wok panne, eventuelt kan det stekes i flere omganger.

Server!

FriedRice2-framed

KILDE
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2130471/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s