Dampet nykål (rett fra jordet) med smør

Jeg setter stor pris på å bruke matvarer som er i sesong. Det ene er at akkurat da er de som friskest og av best kvalitet – det andre er at de ulike årstidene byr på ulike ting å glede seg til. Akkurat nå er det bare et par dager til nykålen skal draes opp på Søndersrød gård i Helgeroa, men siden gården tilhører min inngiftede familie, var jeg så heldig å få komme litt før og få med noen hoder hjem. Helt selvplukket!!

Søndersrød gård ligger i Brunlanes som er en del av Larvik kommune. Her er det store og gode jordbruksarealer som er veldig godt egnet til dyrking av blant annet nykål siden jorda er lett og inneholder mye stein som gir god drenering.

Nykål2-framed

Gården drives idag av Henrik som er tredjegenerasjons bonde på gården som har vært i familien siden 1954.

Nykål_H-framed

Når man som bonde dyrker nykål er det viktig å være først med avlingen. De som først klarer å levere til grossiten får best betalt, så synker prisen. Førstemann ut i år var fra Rogaland forrige helg. Siden det har prisen falt med 3,20, forteller Henrik. For meg høres det ut som om han prater om priser på oljefat. Og samtidig forstår jeg alvoret og det harde arbeidet som ligger bak sesong produktene jeg blir så glad for å finne i min matbutikk. Nykålen fra Ungarn har allerede vært på plass i noen uker. Det er ikke noe galt med den, men det er akkurat som med jordbærene – de norske er best. Og verdt å vente på.

Og jeg måtte jo spørre Henrik om favoritt måten hans å servere nykål og det var jo selvfølgelig dampet med smør – det enkleste er jo ofte det beste. Og her kommer nykålen virkelig til sin rett. Men, presiserer han, den MÅ ikke dampes for lenge. Nykålen skal være litt crispy.

Jeg fikk med meg selvplukket (se bildebevis under) nykål hjem som jeg serverte dampet med litt smør på. Det smakte utrolig godt med mat som for mindre enn 6 timer siden stod på rot i åkeren.

Nykål_M-framed

INGREDIENSER

  • nykål
  • smør

FREMGANGSMÅTE

Ta av de ytterste bladene. Del først kålen i to og deretter hver halvdel i to.

Dampes i en kjele med rist i 4 minutter. Tips: Her brukte jeg fiskekjelen min.

Ha så på en smørklatt og server!

Nykål-framed

Passer også utmerket som tilbehør til grillmat.

Og en liten digresjon sånn helt til sist: Til gården hører det også til en gårdskone som når hun ikke er rektor, lager vidunderlige såper og kremer, se https://www.facebook.com/RenSaape

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s