Rabarbrapavlova

Jeg har tidligere skrevet om den isolerende effekten av stivpisket eggehvite. Men visste du at sitron er med på å holde den stiv?

Eggehviter består av 90% vann og 10% proteiner. Proteinene i hviten er i utgangspunktet viklet i hverandre, men piskingen bryter dem opp for deretter å omorganisere dem, slik at det dannes en stor, luftig og fast masse som utgjør marengsen. Så, når marengsen stekes vil det meste av vannet fordampe, og du sitter igjen med et sprøtt skall av proteiner.

Imidlertid er ikke bobler og proteiner i seg selv nok for å lage en sterk og stabil marengs, skummet vil nemlig kollapse dersom en stabilisator ikke tilsettes. En måte å gjøre dette på er å tilføre en syre som eddik eller sitronsaft, som får proteinene i eggehviten til å lime seg sammen.

En annen bestanddel som også er nødvendig for denne stabiliteten, i tillegg til å gi smak, er sukker. Men – sukkeret gjør det vanskeligere å piske, tilsett derfor sukkeret sent og bare litt av gangen.

Med sin opprinnelse i Australia eller New Zealand (avhengig av hvem man spør) så skal Pavlovakaken pyntes med eksotiske frukter som kiwi. Men til 17. mai er det det jo ikke helt feil å gå for varianten med blåbær og bringebær! Og siden det nå er sesong for rabarbra har jeg brukt dette i kremen.

INGREDIENSER:
Bunn

 • 3 eggehviter
 • 1,5 dl sukker
 • 1/2 ts maisenna
 • 1/2 ts sitronsaft

Fyll

 • 3 dl rabarbra
 • 1 dl vann
 • 3 ss sukker
 • 1/2 ts potetmel
 • 3 dl kremfløte
 • bær til pynt

FREMGANGSMÅTE
Bunn
Pisk eggehvitene. Ha i sitronsaften underveis.

Sukker og maisenna blandes og røres i litt etter litt under forsiktig pisking. Fortsett til massen er stiv, blank og smidig.

Eggehvite2-framed

Tegn opp en sirkel på omlag 22 cm i diameter (bruk gjerne en springform som mal) på et bakepapir. Fordel så massen over sirkelen på bakepapiret.

Stekes midt i ovnen på 160°C i omlag 60 minutter. Et tips her er å ikke gå så langt fra ovnen, men å holde kaken under nøye oppsikt. Av egen erfaring kan det fort gå galt og den blir brent…

Avkjøles på rist.

Fyll
Kutt rabarbraen i biter og ha den i en kjele sammen med vann og sukker. Kok opp og la det småkoke i omlag 20 minutter. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann og tilsett dette til rabarbraen i en tynn stråle under røring. Fortsett å koke til det begynner å tykne. Avkjøl.

Pisk fløten til krem og bland med rabarbraen.

Legg marengsbunnen på et kakefat. Fordel kremen over og pynt med bær.

Rabarbrapavlova3-framed

One thought on “Rabarbrapavlova

 1. Pingback: Lemon bars « mstabell

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s