Sør Afrikansk Cape Malay Curry

Det er en liten stund siden forrige innlegg og det skyldes at vi har tilbrakt påsken i Sør Afrika. I Cape Town kom jeg over et kjøkken som var helt ukjent for meg – Cape Malay – et kjøkken med opphav i Asia.

Cape Town var opprinnelig en forsyningsstasjon for skip på vei til Nederlansk Øst-India. Etterhvert som bosetningen økte ble det vanskelig å finne nok arbeidskraftkraft i området, og dermed startet en import av slaver fra Sørøst-Asia – hovedsakelig fra Java i Indonesia, som var en nederlandsk koloni frem til 1945.

Disse slavene fikk ikke lov til å samles eller praktisere sin kultur og religion. Men på søndager, mens deres herrer og med familier var i kirken, holdt slavesamfunnet hemmelige møter der de kunne være seg selv, feire sin arv og spise sammen. Og dermed fikk dette kjøkkenet dype røtter i Cape Town. Denne befolkningen bosatte seg forøvrig i skråningen av det mest kjente landemerket i Cape Town – fjellet Table Mountain.

Table Mountain-framed

Table Mountain i bakgrunnen av Waterfront området

Sør Afrika kalles forøvrig i dag Rainbow Nation som en illustrasjon på dette landets multikulturelle arv og miljø, og betegnelsen ble først innført av Desmond Tutu for å beskrive denne nasjonen etter innførelsen av demokratiet i 1994.

På en restaurant i Cape Town fikk jeg servert denne retten. Jeg elsker mat fra østen og denne curryen var en versjon jeg definitivt kommer til å sette på menyen hjemme. Jeg stusset litt på tilbehøret banan, men dette søte innslaget passet faktisk veldig godt sammen med den litt sterke curryen. De bruker her sin egen versjon av Garam masala eller karriblanding. Jeg kjøpte dette karripulveret, kalt cape malay curry pulver, i Cape Town, men om du ikke får tak i dette kan du fint bruke vanlig karri i oppskriften.

Cape Malay 2-framed

Og noen som setter pris på maten derfra (men ikke fikk være med..)

INGREDIENSER
4 porsjoner

 • olje til steking
 • 2 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 cm fersk ingefær
 • 1 ss cape malay curry pulver eller 1 ss mild karri
 • 1 ts malt koriander
 • 1 ts spisskumin
 • 1/2 ts gurkemeie
 • 1/4 ts salt
 • nykvernet pepper
 • 1 kanelstang
 • 3 nellikspiker
 • 2 laubærblad
 • 4 kyllingbryst, skåret i biter
 • 1 l vann
 • 1 buljongterning – gjerne kylling
 • 2 ss tomatpuré
 • 1/2 dl hvitvinseddik
 • 2 gulrøtter

TIL SERVERING

 • 4 ss yoghurt naturell
 • 1 banan
 • fersk koriander

FREMGANGSMÅTE

Kutt løk og hvitløk. Varm oljen i en stekepanne, og stek løken på høy varme til den er blank under konstant røring. Ha i finhakket ingefær, alle krydderne, salt og pepper og fortsett å røre i omtrent 1 minutt. Ha dette så i en gryte.

Ha litt mer olje i stekepannen og bryn kyllingkjøttet, gjerne i to omganger silk at kjøttet blir stekt og ikke kokt. Ha så kjøttet i grytten med løken.

Tilsett vannet og buljongterningen og la det koke til vannet er redusert slik at det danner en tykk saus og ikke lenger dekker kjøttet. Dette tar omtrent 30 minuter – pass på så det ikke tørrkoker!

Tilsett hvitvinseddik, tomatpuré og gulrøtter i tynne skiver. La det koke videre i 5 minutter.

Server med langkornet ris og yoghurt naturell toppet med skiver av banan.

Cape Malay-framed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s