Granola

I Aftenpostens nye vitenskapelige serie Viten kan vi i dag lese et kritisk innlegg om hvorvidt spising av frokost egentlig er korrelert med overvekt. Det rettes kritikk mot hvordan disse studiene er utført og det poengteres hvordan vitenskap skal leses og tolkes. Og dette er et viktig poeng!

Avisenes omtalelse og nettet generelt får ansvaret (kanskje helt rettmessig) for at “it has gratuitously established the association, but not the causal relation, between skipping breakfast and obesity“. Det er derfor viktig å tenke selv, og selv avgjøre hva som er viktig for DEG! Er du sulten er det helt greit å spise frokost. Om du ikke er sulten om morningen er det også helt greit å starte med kun en kopp kaffe med god samvittighet;-)

Jeg starter ofte dagen med bare en kopp kaffe (og jeg er ikke overvektig..). Spiser jeg noe blir det stort sett frokostblanding av et eller annet slag. Favoritten er havregryn fordi det metter over lengre tid, men i lengden kan det bli litt kjedelig. Det er ganske enkelt å lage sin egen frokostblanding, og fordelen er at du selv kan regulere mengden sukker og ingredienser etter smak.

Både granola, som er bakt i ovnen, og muesli, som er ubehandlet, er blandinger av korn som ble oppfunnet av leger på sanatorier i fordums tid – Granula (senere kopiert og omdøpt til granola av Dr. Kellogg) i USA og muesli i Sveits – og markedsført som helsekost.

Basisen i min granola er havregryn som er gryn av havre som er valset ut og består av 100% fullkorn. Også andre kornslag utsettes for denne prosessen og jeg tilsetter speltgryn som du finner i helsekostforretninger.

INGREDIENSER

 • 200 g havregryn
 • 50 g valsete speltgryn
 • 50 g solsikkefrø
 • 50 g linfrø
 • 50 g hakkede valnøtter
 • 1 ts himalaya salt
 • 2 ss demerara sukker
 • 1 ss smør
 • 1 ss honning
 • 1 dl eplejuice
 • 50 g tørkede blåbær

FREMGANGSMÅTE
Bland gryn, frø, nøtter og salt.

Sukker, smør, honning og juice varmes opp til sukkeret har løst seg opp. Hell det så over den tørre blandingen og bland sammen.

Hell dette over i en langpanne og sett det i en forvarmet ovn på 140°C, bruk både over- og undervarme. La det stå i omlag en time. Blandingen vendes omtrent hvert 15. minutt.

Ta det ut av ovnen og la det avkjøles. Tilsett blåbær og oppbevar i en lufttett beholder.

Serveres med melk eller yoghurt. God frokost!

KILDE
http://www.thenibble.com/REVIEWS/main/cereals/granola-girl-cereal.asp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s