Tapiokapudding

Kassava, maniok og yuca er alle navn på en tropisk rotfrukt som botanisk betegnes som Manihot esculenta. Denne rotfrukten er rik på stivelse og kan sammenlines med potet. Den inneholder dog flere kalorier enn potet, og er i tillegg rik på kalium, kalsium og jern.

Denne rotfrukten prosesseres gjerne til mel eller tapioka, som er små kuler av tørket stivelse som blir gelélignende i konsistensen når de bløtes opp.

tapioka

Tapioka er utbredt i Asia og brukes ofte i desserter (puddinger – USA) og drikker (som Bubble Tea med opphav i Taiwan). Pudding laget av tapioka kan minne om sagopudding. Sago er stivelse som tidligere ble fremstilt av den tropiske sago palmen Metroxylon sagu, men i dag ofte erstattes med kassava. Sago kan derfor i mange tilfeller, og også i denne oppskriften, erstatte tapioka.

Kassava som rotfrukt hadde jeg aldri hørt om før jeg leste romanen Gifttreet, av Barbara Kingsolver, der handlingen er lagt til 60-tallets Belgisk Kongo. Kassavaroten er her framstilt som det eneste å overleve på i virkelig dårlige tider. Assosiasjonen til poteten i Nord-Europa er derfor ganske nærliggende.

INGREDIENSER

  • 1 dl tapiokaperler
  • 5 dl melk
  • 1 klype salt
  • 1 eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • zesten av en lime

FREMGANGSMÅTE

Ha tapiokaperlene i en bolle, dekk med kaldt vann og la det stå i kjøleskapet til neste dag.

Hell så av vannet. Ha tapioka i en tykkbunnet kjele sammen med melk og salt. La det koke opp under konstant røring slik at melken ikke setter seg fast i bunnen. Senk så varmen og la det stå på lav varme i 30 – 40 minutter til det har tyknet til en grøt. Rør om av og til.

I en ny bolle piskes eggeplommen sammen med sukker. Tilsett litt av tapiokaen i blandingen. Hell dette så tilbake til kjelen med tapioka. Tilsett zesten av en lime og rør rundt. La det småkoke i 15 minutter.

Ha puddingen over i en serveringsskål og la den stå på benken til den er avkjølt. Dekk med plast og sett puddingen i kjøleskap til den er kald.

KILDE
McGee on food & cooking, Harold McGee, 2004

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s