Fløtekarameller

Endelig har jeg fått til å lage karameller! “Så fint” får jeg til svar, “dette må være de dyreste karamellene i hele verden” svarer min mann på vei innom kjøkkenet. Hvert eneste år de siste X antall årene har karameller stått på listen over ting som må være i boks til 24. desember. Resultatet har variert mellom flytende, altfor hardt, smeltet slikkepott og bare katastrofe…

Jeg har endelig tatt til fornuft, skaffet meg et sukkertermometer og gjort litt research. Sukker er ikke bare, bare.

INGREDIENSER

  • 50 g smør
  • 50 g glukose
  • 3 dl fløte
  • 150 g sukker
  • 1 klype salt

FREMGANGSMÅTE

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. Reduser så temperatuen og la blandingen stå og småputre i 40 – 60 minutter. Det er viktig å flittig røre rundt (med en tresleiv), og forlat aldri blandingen.

På sukkertermometeret mitt er det en veiledning på baksiden. Om du du vil lage noe noe som har en fudge lignende konsistens så er det 116°C som gjelder. Og sånn er det bare. Det er viktig at blandingen får stå lenge nok til at nok vann har fordampet og sukkeret får gjøre sin jobb sammen med temperaturen. Dette er så absolutt ikke så enkelt uten et termometer, og jeg anbefaler på det sterkeste å gå til innkjøp til av et.

Når blandingen har nådd riktig temperatur settes kjelen til litt avkjøling før massen overføres i små former.

PS: I år ble det ingen katastrofe. Endelig.. Puh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s