Hjemmelaget vaniljesukker

Vanillin, med kjemisk formel C­8H8O3, er en av bestanddelene som bidrar til den særegne smaken og aromaen av vanilje. Vaniljesukker som kjøpes på boks i butikken inneholder ikke vanilje, men derimot industrielt fremstilt vanillin.

Vaniljesukker du kjøper i butikken har altså ingenting med vanilje å gjøre, bortsett fra et de samme molekylene du finner i vaniljestangen. Vaniljestang er frukten hos noen av vaniljeplantene som forøvrig tilhører orkidefamilien.
VaniljestangDet finnes ikke nok vaniljestenger til å tilfredstille markedet for vaniljesmak og derfor erstattes smaken med vanillin. Utvinning av naturlig forekommende vanillin er ikke bare dyrt, men også svært ineffektivt. Vanillin fremstilles derfor fra biprodukter fra oljeindustrien, men også fra treindustrien.

Vanillin

Vanillinmolekylet, det ser likt ut uansett om det kommer fra vanilje eller om det industrielt fremstilt

I dag blir en liten mengde av syntetisk vanillin laget av lignin med avfall, et biprodukt av papir/tremasse industrien. I 50 år har Borregaard Fabrikker produsert vanillin basert på tømmer. De siste 20 som eneste produsent i verden. Det meste av det syntetiske vanillin blir imidlertid laget av guajakol som er en petrokjemisk forløper.

Jeg har i mange år vært ambivalent til fremstillingen av denne vaniljesmaken som jeg har oppfattet som noe kunstig og feil. Helt til jeg leste en artikkel i Dagens Næringsliv om alternativ fremstilling og utvinning av eggeproteiner for å løse verdens behov for næringsmidler. Dette er en historie om en gruppe som forsøker å fremstille proteinene vi finner i egg fra helt andre kilder – nemlig fra planteriket. Og dermed også å kunne lage kolesterol- og salmonellafri mat basert på egg. Målet her er altså å forstå egenskapen til et produkt for så å utvinne denne egenskapen fra et helt annet område. På denne måten kan vi dekke verdens behov samtidig som vi kan unngå uønskede bivirkniger fra tradisjonell mattilvirkning. De etterstreber altså en bærekraftig utvikling på matvaresiden på lik linje som det som det allerede finnes et alternativ for vaniljesmaken vi ønsker i iskrem, sjokolade og bakverk for å nevne noen eksempler.

Så hva er da så galt med vaniljesmak fremstilt fra tre eller olje? Smaken er jo uansett det viktigste. Og det er jo akkurat de samme molekylene!! Vanilje er det nest dyreste krydderet etter safran fordi dyrkning av vaniljestangen er dyrt og tidkrevende, og derfor er det nettopp et marked for alternativer.

Men her kommer uansett en oppskrift på vaniljesukker laget med vaniljestang om du ønsker den helt naturlige smaken:

INGREDIENSER

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl sukker

FREMGANGSMÅTE
Snitt vaniljestangen på langs og bruk kniven til å skrape ut frøene. Ha sukker, frø og vaniljestang i en lufttett beholder. La dette ligge i 1 til 2 uker. Ta så ut vaniljestangen. Hell så sukker og frø i en kjøkkenmaskin og kjør til du har et fint pulver. Oppbevares i en tett boks.

Vaniljesukker

PS: Skylles vaniljestangen etter bruk kan den brukes om igjen opptil fire ganger!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s