Klisette kanelboller med pecannøtter

For å få opp interessen for hjemmebakst i Sverige ble Kanelbullens dag innført i 1999 og feires hvert år den 4. oktober. I annledning av at dette nærmer seg har jeg laget en amerikansk vri på kanelboller: Sticky buns. Med karameliserte pecannøtter. Amerikansk og skikkelig godt! Oppskriften er en fornorsket versjon av en oppskrift hentet fra America´s Test Kitchen.

INGREDIENSER
12 boller

Deig

 • 3 egg, romtempererte
 • 0,5 dl sukker
 • 1,5 dl kjernemelk (oppskrift finner du her)
 • 1 ts salt
 • 2,5 ts tørrgjær
 • 1 dl hvetemel, pluss litt ekstra til utbaking
 • 6 ss usaltet smør, smeltet og avkjølt (her brukte jeg smøret jeg fikk etter å ha laget kjernemelk)

Glasering

 • 6 ss usaltet smør
 • 2 dl brun farin (some er en blanding av sukker og rørsukkersirup)
 • 3 ss sirup, lys eller mørk
 • 2 ss kremfløte
 • 1 klype salt

Kanelfyll

 • 2 dl brun farin
 • 2 ts kanel
 • 1/4 ts malt nellik
 • 1 klype salt
 • 1 ss usaltet smør, smeltet

Karameliserte pecannøtter

 • 3 ss usaltet smør, smeltet
 • 1 dl brun farin
 • 3 sirup, lys eller mørk
 • 1 klype salt
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 dl pecannøtter, ristet til de er gylne og grovt hakket

FREMGANGSMÅTE Visp sammen eggene i en kjøkkenmaskin og tilsett kjernemelken. Tilsett sukker, salt og gjær. Tilsett nesten alt melet og smøret. Elt i 5 minutter. Deigen skal nå være myk og slippe bollen under elting. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse (2-3 timer). Imellomtiden gjøres karamellglasuren klar: Bland alle ingrediensene i en stekepanne, kok opp og senk til middels varme. Rør til alt er blandet. Hell blandingen i en liten langpanne (20 x 30 cm) og sett til side.

Karamell1

Bland sammen brun farin, kanel, nellik og salt i en liten bolle. Smelt smøret. Legg deigen på et melet underlag og kjevl ut til et rektangel på omlag 40 x 30 cm, med langsiden mot deg. Pensle deigen med smeltet smør. Strø sukker/krydderblandingen over deigen, unntatt en cm langs kanten lengst fra deg. Rull sammen fra langsiden nærmest deg til en jevn sylinder. Bruk en brødkviv til å dele opp i 12 like emner. Fordel bitene med litt mellomrom i formen med karamelglasur. Dekk med plast og la det etterheve i omlag 90 minutter på et lunt sted. I mellomtiden settes en pizzasten (om du har) nederst i stekeovnen og ovnen varmes til 180°C. Om du ikke har en pizzastein, settes en langpanne på nederste rille.

Kanelboller1

Sett langpannen med bollene på pizzasteinen og stek til det er gyldent, i omtrent 25 – 30 minutter. Avkjøles, i formen, på en rist i 10 minutter. Hvelv så på et bakepapir. Bland så sammen smør, brunt sukker, sirup og salt i en liten kasserolle. Kok opp, senk varmen og rør til sukkeret er oppløst. Ta det av varmen og rør inn vaniljesukker og pecannøtter.

PecannøtterBruk en skje og fordel blandingen på hver bolle.

Server og nyt!

Kanelboller2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s