Vietnamesisk inspirert suppe med koriander

Jeg er veldig glad i koriander, men jeg har to venner som hater denne krydderplanten, og ikke liker de indisk mat (som ofte inneholder nettopp koriander) heller. Jeg har alltid syntest dette var litt rart og lurt på om de bare er sære. Helt til jeg kom over en forskningsartikkel der de viser at dette er genetisk predisponert. Enkelte synes koriander smaker som såpe, og denne aromaen, enten du liker den eller ei, skyldes flere aldehyder (organiske forbindelser) som finnes i koriander.

Koriander

Oppfattelsen av såpesmaken skyldes en SNP (Singel Nucleotid Polymorphism), rs72921001, som ligger i et område med olfactory (lukt) reseptor gener på kromosom 11. Blandt disse genene er det et som heter OR6A2, som koder for en reseptor som har høy bindingsspesifisitet for flere av aldehydene som gir koriander sin karakteriske lukt.

SNP (uttalses snipp i entall og snipper i flertall) er variasjoner i DNA sekvensen som oppstår når et enkelt nukleotid (A, T, C eller G) i genomsekvensen er endret, se figur under. Slike genvarianter betegnes som alleler og er to eller flere varianter av samme gen med en bestemt plass på kromosomet. Alle har vi mange slike SNPer som tilsammen utgjør et unikt DNA mønster for hver person.

snp
Figuren illustrerer hvordan SNPer fungerer

Innen en populasjon kan SNPer bli tildelt en mindre allel frekvens, altså forholdet mellom kromosomene i befolkningen bærer en mindre vanlig variant i motsetning til de med den mer vanlige varianten. Det er viktig å merke seg at det er variasjoner mellom befolkningsgrupper, slik at en SNP allel som er vanlig i en geografisk eller etnisk gruppe kan være mye sjeldnere i en annen. Dette kan illustreres med at det er mange flere i Europa enn i Asia (hvor koriander er mer vanlig i maten) som synes koriander smaker såpe. Forøvrig er det mest sannsynlig at det er lukten som forårsaker dette, og ikke smaken.

Variasjoner i DNA sekvenser kan påvirke hvordan vi utvikler sykdommer, reagerer på bakterier og virus, kjemikalier, medisiner og som smak som forklart her. SNPer lover stort med hensyn til hvordan vi i fremtiden kan forstå og behandle sykdommer, spesielt på det individuelle plan.

Men så tilbake til suppen for de som liker koriander:

INGREDIENSER
4 porsjoner

 • 30 g ingefær
 • 4 vårløk
 • 2 sjalottløk
 • 1/2 chili
 • 1 l kjøttkraft
 • 400 g svinekjøtt
 • 1 ss fiskesaus
 • 1 pakke nudler – jeg har her brukt tynne risnudler
 • 1 pose (65 g) babyspinat
 • 1 hel plante koriander*
 • 1 neve mynte

FREMGANGSMÅTE
Skjær ingefæren i tynne staver, vårløk og sjalottløk i tynne skiver. Finhakk chili. Ha det så i en gryte, tilsett kraft og fiskesaus, og kok opp. Ha i strimlet svinekjøtt. Senk varmen og la det stå og putre i 4 timer for å mørne kjøttet.

Juster så volumet til det er 2 liter i kasserollen. Kok opp og ha i nudlene. La det koke til nudlene er ferdige. Ta kasserollen av platen og tilsett spinat, koriander og mynte.

Serveres så med en gang!

Og dette illustrerer jo godt uttrykket “Smaken er som baken – Forskjellig”.

*Når du hakker koriander og andre krydderurter er det viktig å hakke litt forsiktig. Hvis ikke vil alle disse aldehydene frigjøres og forsvinne inn i skjærefjølen.

KILDE
DNA BASER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s