Eplemos

Eplesesongen er her og jeg skal lage eplemos. Jeg tilsetter sitron for å forhindre at eplene blir brune og mosen beholder et friskt grønt skjær. Men brune epler er muligens snart historie. Ved bruk av bioteknologi har selskapet Okanagan Specialty Fruits Inc. klart å fremstille epler som ikke blir brune under navnet Arctic®Apples. Dette er helt normale epler som for eksempel Granny Smith, men de blir altså ikke brune. Disse eplene er forventet å komme på det amerikanske markedet allerede i 2014.

Når du skader et eple; ved å bite i det, miste det i bakken, eller å dele det i biter, går eplets cellevegger i stykker og dermed settes en kjemisk reaksjon igang mellom eplets polyfenol oksidase (PPO) og fenoler som gjør at eplekjøttet blir brunt når det kommer i kontakt med oksygen.

Ved hjelp av en metode som kalles silencing eller RNAi (en metode for å slå av RNA molekylet før det blir lest om til protein) er det mulig å gjøre noe med dette. Eplets PPO gener kan med denne metoden skrues av, og dermed unngår man at man får brune epler. Silencing er forøvrig en helt naturlig mekanisme i dyr og planter for å regulere genuttrykk.

Men mens jeg venter på at disse eplene skal komme på det norske markedet tilsetter jeg sitron til eplemosen min.

INGREDIENSER

  • 4 grønne epler
  • 3 dl vann
  • 200 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • saften av 1 sitron

Eplemos21
FREMGANGSMÅTE
Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjær i biter.

Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv.

Vaniljestang, frø, vann, sukker og sitronsaft has i gryten sammen med eplebitene. Dette kokes til eplene er møre. Bland lett med en stavmikser, men bare noen få sekunder. Mosen avkjøles litt.

Oppbevares på rene, steriliserte glass.

KILDE
Arcticapples

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s