Polkabete carpaccio

I dag har jeg vært på Matstreif på Rådhusplassen i Oslo. Jeg tror dette må være fjerde gangen jeg er der, og det blir større og større for hvert år. Utvalget er stort, og for meg er det tilgangen på råvarer jeg normalt ikke finner i dagligvarebutikken som trekker meg hit.

Sjømatandelen har fått en sentral rolle i år, og det var et enormt utvalg å titte på. Det var mange som klynget seg rundt den flotte utstillingen av norske fiskeslag og tok bilder, meg inkludert.

fisk1Mye å se på

Salma1og mye å smake på.

Målbevisst gikk jeg etter polkabeten jeg så ifjor, men som jeg da ikke kjøpte. Polkabeten er i samme familie som rødbeten, men er noe mildere i smaken. Det som er så flott med polkabeten er utseendet, når du kutter den på tvers er den stripete rød og hvit, og minner nettopp om sukkertøyet polkagris.

Polkabete2

Jeg har i oppskriften brukt beter fra Furuvoll og fetaost fra Haugaland meieri. Salatløken kjøpte jeg i Menyteltet. Den er mildere i smak enn vanlig løk, og egner seg godt når løken skal serveres rå. Ramsløkpuréen kjøpte jeg fra Nøring.

INGREDIENSER
Forrett til 2

Til salaten

 • 2 polkabeter
 • saften av 1 lime
 • 1/4 salatløk, kuttet i tynne skiver
 • 1-2 ts ramsløkpuré
 • 1/2 dl fetaost

Til dressingen

 • 1 ss hvitvinseddik
 • 1 ss crème fraîche
 • 1/2 ts sukker
 • 1/2 dl olje fra fetaost beholderen
 • havsalt
 • hvit pepper

FREMGANGSMÅTE
Skjær beten i tynne skiver. Legg skivene i en bolle og hell over limesaften. La det stå i minst 10 minutter, limesaften vil gjøre at fargen holder seg under kokingen.

I mellomtiden blandes eddik, crème fraîche og sukker sammen med en stavmikser. Tilsett oljen fra boksen med fetaost forsiktig i en tynn stråle under konstant visping – dette er en emulsjon, så dette blir akkurat som å lage majones. Smak til med salt og pepper. Dekk til og sett det kaldt.

Kok opp vann i en kasserolle med en dampinnsats.

Dampinnsatsbeter

Legg så i beteskivene, dekk til og la de dampe i 5 minutter. Ha de så direkte i et isbad for raskt å avslutte kokeprosessen.

Polkabete3

Legg beter og løk i lag og ha dressingen over. Topp med fetaost og ramsløkpuré.

Server!

3 thoughts on “Polkabete carpaccio

 1. Men samtidig er det jo det som er stas med Matstreif, man får tak litt annet enn til hverdags. Jeg snakket forøvrig med et par av leverandørene der, og de sa at vi som forbrukere etterlyser produktene i butikkene, er det større sjanse for at de får hylleplass. Og det går også ann å spesialbestille mye i de store butikkene.
  -m

 2. Pingback: Highlights fra Matstreifutfordringen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s