Mousaka fra Pastida, Rodos

Rett ovenfor den helt nye rundkjøringen (der ingen overholder kjørereglene) på platiaen i den lille landsbyen Pastida på Rodos ligger det en restaurant som heter Skalakia.

Platia

Skala er trapp på gresk, og på gresk kan man legge til aki som betyr liten så da heter restauranten en liten trapp. Og joda, det er en liten trapp som fører opp til denne restauranten som så sitt lys i 1942.

Skalakia2

Restauranten har en lang og spennende historie. Filmen Kanonene på Navarone fra 1961, med Gregory Peck og Anthony Quinn i hovedrollene, ble spilt inn på øya, og en dag dukket hele filmsettet opp på nettopp Skalakia. Her ble det inntatt lunsj, og det ble til og med filmet en sekvens herfra! På veggen inne i restauranten henger det bilder klippet ut av filmen som minne om dette. Dette er de veldig stolte av og forteller det gjerne til gjestene som kommer. På Rodos finnes det faktisk en strand som heter Anthony Quinn´s bay. Dette var én av lokasjonene for filminnspillingen og Anthony Quinn kjøpte stranda deretter.

I dag er det Savvas Pattas, tredjegenerasjons eier, som driver restauranten, selv om det er hans kone Smaragda som egentlig er sjefen. Det er vanskelig å tro, på kvelden sitter hun som regel på et bord blant kundene og nyter en frapé mens barna i huset løper rundt omkring. Men det er kun Smaragda som får lov til å lage spesialitene som produseres fra bunnen av inne på kjøkkenet på dagtid. For å sitere Savvas: Jeg stoler ikke på de andre på kjøkkenet. Tenk om de tar for mye salt i mousakaen for eksempel? Men Smaragda er rask til å supplere at det hun som kan alle oppskriftene. De har hun lært av sin mor.

Og det er her jeg er så heldig. Jeg fikk være med Smaragda inn på kjøkkenet for nettopp å lage mousaka.

Savvas

I sommersesongen er det gjerne fullt på alle bordene på terrasen utenfor med både lokale og turister, selv om landsbyen ligger i innlandet, et godt stykke fra de store turisthotellene med All inclusive som har blitt så populert. Men i motsetning til disse er all maten som serveres hjemmelaget og fersk. Mousaka står på menyen, men det er ikke hver dag det serveres. En gang i uken lager Smaragda denne retten. Og det er akkurat tolv stykker å servere. Så er det tomt. Gjør derfor som grekerne når du skal bestille mat i Hellas: Spør hva som er spesialteten i dag. Da får du det ferskeste og beste.

Det som var mest interessant med å være med på kjøkkenet var forøvrig at det ikke ble anvendt noen tradisjonelle målebeger. Kjøttet ble veid opp på en vekt, men utenom dette så jeg ikke ett desiliter mål!

INGREDIENSER:
12 porsjoner

 • 1,4 kg kjøttdeig av storfe
 • 500 g tomater på boks
 • 2 toppede ss tomatpuré
 • 2 store løk
 • 3 fedd hvitløk
 • 2 kopper olivenolje (og her var det snakk om to kaffe kopper!)
 • salt
 • pepper
 • 3-4 ss bladpersille
 • 1 kopp (og igjen en kaffe kopp!) strøkavring
 • 7 auberginer
 • 7 store poteter

Bechamelsaus

 • 1 boks kondensert melk
 • ½ boks vann
 • 3 ss smør
 • 9 toppede ss hvetemel
 • 3 egg
 • salt
 • 2 kopper revet Regato ost (kan erstattes med Parmesan)
 • 1 revet muskatnøtt

FREMGANGSMÅTE
Auberginene skjæres i fingertykke skiver langs lengde retningen. Legg de i et dørslag og dekk skivene med salt. La stå til neste dag.

Auberginer1

Skjær løken i skiver og hvitløken i biter. Ha løk i en stekepanne sammen med olivenolje og varm opp. Brun så kjøttet sammen med løken, helt til alt vann er fordampet. Rør så inn tomatpuré. Ha i salt og pepper.

Kok opp vann til det begynner å småboble og tilsett til kjøttet. Dette er en av hemmelighetene til Smaragda: Hvis du tilsetter kaldt vann vil den fine røde fargen bli ødelagt. Tilsett så finhakket persille og strøkavring.

La det putre under lokk i 45 minutter.

Kjøttsaus1

Ha godt med solsikkeolje i en stekepanne, minst 1 cm opp langs kanten.

Auberginer2

Varm opp og legg i auberginer i skiver. Stekes i flere omganger. Dette er hemmelighet nummer 2: Etter å ha vannet ut auberginene med salt og så ha de i olje, trekker de dermed ikke til seg så mye olje under stekingen.

La de renne av på papir.

Skrell og skjær potetene i fingertykke skiver i lengderetningen. Hemmeligheten her er at potete skal ha mest mulig lik form som auberginene. Ha på salt og friter i olje til de er gylne.

Poteter1

Lag så Bechamelsausen:

Ha boksen med melk i en kasserolle og tilsett en halv boks med vann. Varm opp.

Ha smør og mel i en annen kasserolle. Varm opp og rør om.

Ha så i den varme melke/vann blandingen. Rør om i 2-3 minutter. Sett til side.

Pisk sammen eggene og rør inn. Eggene får sausen til å heve og oppleves derfor som mer luftig og får den virkelige gode smake på mousakaen!

Bechamel1

Tilsett til slutt salt, ost og revet muskat.

Legg så potetbitene som et puslespill i en form med størrelse på 20×30 cm.

Mousaka5

Dekk så potene med kjøttsausen,

Mousaka8

Mousaka9

og legg så på aubergiener i samme type puslespill mønster.

Mousaka6

Det hele toppes så med bechamelsaus.

mousaka3

Strø over litt mer Regato ost, og stek på nederste rille og  200°C i en time.

Smaragda

Og selv om Smaragda er sjefen, er det Savvas som kutter opp mousakaen:-) Og den var god!

Mousaka2

One thought on “Mousaka fra Pastida, Rodos

 1. Herlig! Jeg har laget moussaka én gang i mitt liv, for snart ti år siden, ved hjelp av en oppskrift i ei bok jeg ikke har tilgang til lenger.. Men nå blir det et nytt forsøk, for denne oppskriften minner om den jeg brukte sist! 🙂
  Tusen takk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s