Cronut; croissant + donut = sant

For tiden går denne nye kaketrenden som en farsott i New York. Dominique Ansel er mannen bak verket og kundene hans står i kø i opptill 5 timer for å kjøpe denne nye oppfinnelsen. Navnet er et akronym av croissant og donut, og det er dermed ikke tvil om at dette bakverket inneholder mange kalorier.

Oppskriften jeg har brukt fant jeg på siden til googlygooeys. Tipsy og Ponggo tegner seg selv som søte rosa og blå blobber under navnet “the Googly Gooeys”, og de har nå laget en stripe som illustrerer godt hvordan man lager cronuts. Som ivrig tegneserie leser falt jeg fullstendig for den framstillingen og jeg har fått tillatelse til å gjengi denne her på min blogg. Jeg fant forøvrig ingen beskrivelse av fremgangsmåte, så jeg har faktisk fulgt tegneserien for å komme i mål:-)

Googly-Gooeys-How-to-Make-a-Cronut-July27-460x781

Mine ble selvfølgelig ikke så høye og fine som de i New York, men allikevel gjenkjente jeg beskrivelsen av smaken i mine egne; et ytre, sprøtt som en smultring og et indre med tekstur som en croissant. Godt var det!

INGREDIENSER
6 stk

  • 150 g usaltet smør
  • 2,5 dl hvetemel
  • 8 g tørrgjær
  • 35 g sukker
  • 4 g salt
  • 0,45 dl melk
  • 0,45 dl vann
  • 1 egg

I tillegg trenger du frityrolje.

FREMGANGSMÅTE
Bland romtemperert smør, mel, gjær, sukker og salt med en kjøkkenmaskin. Varm opp melk og vann, og tilsett dette til blandingen sammen med et sammenpisket egg. Sett deigen kaldt.

Ta deigen ut og legg den på en melet benk. Dryss godt med mel på deigen før du kjevler deigen ut til omtrent 20 x 30 cm. Når du kjevler deiger med mye fett, er det veldig viktig å hele tiden ha nok mel på deigen. Uten nok mel går det hull på deigen og fettet lekker ut, og det blir vanskelig å få et godt resultat.

Brett så inn en tredjedel nederst av deigen, og fold den øvre tredjedelen over. Sett kaldt i 15 min.

Ta så deigen ut og gjenta prosessen to ganger til, slik at det blir 27 lag (3x3x3). Det er viktig at du ikke presser kjevlen hardt ned mot underlaget når du kjevler, da forsvinner de opparbeidede lagene.

Kjevl på deigen ut til 20 X 30 cm. Stikk ut 6 rundinger med hull i, jeg har brukt en rund pepperkake form og en pepperholder (slik man har pepper i når man koker fårikål). Legg de på et bakepapir mens du varmer opp frityroljen,
cronutdeig1
denne er varm når det bruser rundt skaftet av en tresleiv som stikkes i. Skru så ned varmen på oljen slik at det ikke blir for varmt.

Bruk en hullsleiv til å legge deigrundingene i oljen, og friter i 1 minutt på hver side. Ta de opp og avkjøl på en tallerken dekket med kjøkkenpapir.

At deigen kjevles ut og brettes flere ganger gjør at fettet blir liggende som papirtynne lag i deigen. Under stekingen fordamper vannet og presser deiglagene fra hverandre. Dermed hever deigen seg, og det ferdige bakverket blir lagdelt.

PYNT
Rør ut melis i vann og dypp toppen av cronuten i. La det stivne.

Del så cronuten horisontalt i to. Her kan man fylle med det men ønsker, jeg har fylt mine med hjemmelaget jordbær og rabarbrasyltetøy.

2 thoughts on “Cronut; croissant + donut = sant

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s