Grønn suppe med løk og brokkoli

Jeg er biolog, men jeg er allikevel ikke så ivrig på hagearbeid… Antagelig mest fordi jeg ikke synes det er så gøy (som molekylærbiolog er jeg jo egentlig mest opptatt av DNA og dets virke). Men løk er enkelt å få til! Jeg setter kepaløk i mai (eller så fort frosten går) og dette er innmari enkelt og veldig godt. Og alt kan brukes fra rot til topp.

Kepaløk er forøvrig den helt vanlige gule løken som du finner i butikken, men det tar en liten stund før skallet blir gult og hardt (slik vi normalt forbinder med gul løk). Derfor oppleves helt nyopptrukket løk som hvitere.

Kepaløk1.jpg

Årsaken til at det svir i øynene når man kutter løk skyldes at kepaløk har mye av aminosyren cystein som inneholder svovel (ikke alle typer løk har dette). Når løkcellene blir skadet blir cysteinet omdannet til en svovelholdig gass som irriterer øynene. En naturlig respons på dette er at produksjonen av tårer økes for å tynne ut gassen (og beskytte øynene), og det oppfattes derfor som at vi gråter når vi kutter løk.

Forskere har ved bruk av genteknologi vist at det mulig å slå av denne tårefremkallende gassen. Ved hjelp av en metode som kalles RNAi (en metode for å slå av RNA molekylet før det blir lest om til protein) blir enzymet som spalter cysteinet til den tårefremkallende lachrymatory factor slått av. Og det uten at det påvirker hverken egenskapene eller smaken på løken. Dessverre er nok ikke denne løken å kjøpe i butikken ennå.

Derimot er det nå sesong for norsk brokkoli. Brokkoli inneholder et phytokjemikalie som heter sulforafan som minsker risikoen for å utvikle flere krefttyper, så dette er godt for helsen. Det er og flere studier som viser at også løk har positiv innvirkning på kreftforebygging.

INGREDIENSER
(4 porsjoner)

  • 3 kepaløk fra hagen, evt 1 gul løk
  • 1 ss olivenolje
  • 1 brokkolibukett
  • 1 l vann
  • 1 buljongterning, kylling eller grønnsak
  • 2 ss crème fraîche
  • havsalt
  • 150 g bacon sprøstekt i skiver
  • olivenolje med sitron

FREMGANGSMÅTE
Kutt løken i skiver. Varm smøret i en tykkbunnet kjele og rørestek løken til den er myk.

Tilsett brokkoli kuttet i biter, vann og buljongterning.

Kok opp og la det koke til brokkolien er mør. Ta kjelen av platen og bruk en stavmikser til å mose det sammen. Rør inn crème fraîche og smak til med salt.

Legg litt sprøstekt bacon på toppen og drypp over noen dråper olivenolje smaksatt med sitron.

Server med godt brød.

KILDE
http://www.plantphysiol.org/content/147/4/2096.full

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s