Salat med vannmelon, feta og oliven

Forskjellen mellom grønne og svarte oliven er graden av modenhet. Svarte oliven er plukket modne, mens grønne oliven er plukket tidligere. Men selv de modne olivene er bitre og ganske uspiselige. Både grønne og sorte oliven krever en lang modningsprosess i saltlake for å kunne spises.

For å spare tid selges grønne oliven som svarte etter å ha blitt behandlet med jerndioksid. Derfor kjøper jeg kun oliven med steiner, som for eksempel Kalamati, for å slippe disse ekstra tilsetningene.

Se derfor etter om tilsetningsstoffet E 579 har blitt tilsatt neste gang du kjøper oliven. Dette vises ofte på innholdsfortegnelsen som fargestabiliserende middel, konserveringsmiddel eller stabilisator; jernglukonat eller ferrogluconat er gjerne også listet.

Jern finnes allerede i oliven, og det er ikke noe farlig å spise olivene som er farget sorte. Men, jeg foretrekker å kjøpe det ordentlige produktet, og ikke en etterligning. Dessuten smaker ikke ikke disse olivenene like godt som de som er naturlig svarte (eller egentlig purpurfarget).

OlivenKalamati oliven til venstre og grønne oliven farget svarte til høyre.

Oliven er en god kilde til umettet fett. Oliven er fulle av jern og kobber, og inneholder godt med fiber. De har også mye vitamin E (en antioksidant), polyfenoler og flavonoider (med anti inflamatoriske, antibakterielle og kreftforebyggende egenskaper).

Sammen med fetaost og vannmelon smaker ordentlige Kalamata oliven godt. Og dette er en forfriskende og enkel salat som passer godt til grillmat.

INGREDIENSER

  • 1 liten vannmelon
  • 200 g fetaost
  • en håndfull basilikum (kan erstattes med mynte eller koriander)
  • 100 g sorte oliven
  • saften av en halv sitron
  • 2 ss olivenolje
  • nykvernet pepper

FREMGANGSMÅTE
Skjær melon og fetaost i terninger.

Tilsett grovhakket basilikum, oliven, sitron og olje. Bland forsiktig sammmen og smak til med nykvernet pepper.

KILDER
forskning.no
matvareguiden
Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s