Frappé – gresk iskaffe

På varme dager synes jeg ikke det er så godt med varm kaffe, men som notorisk kaffedrikker lager jeg istedenfor gresk iskaffe, kalt frapés eller frappé.

Gresk frappé ble ved en tilfeldighet oppfunnet i 1957 ved International Trade Fair i Thessaloniki. Nestlé skulle promotere et nytt produkt for barn, en sjokoladedrikk laget ved å blande sjokoladepulver med melk og riste den i en shaker (produktet som idag markedsføres som Nesquick).

En av de ansatte i Nestlé ville gjerne ha en kopp kaffe i pausen, men han kunne ikke finne noe varmt vann for å blande ut pulverkaffen, så han blandet kaffe med kaldt vann og isbiter i en shaker.

Dette improviserte forsøket på en kopp kaffe etablerte denne populære greske drikken. Frappé har blitt markedsført først og fremst av Nestlé og er blant de mest populære drikkene i Hellas, og har blitt kalt den nasjonale kaffedrikken i Hellas!

Gresk frappé er tilgjengelig i tre grader av sødme som bestemmes av mengden av sukker som brukes. Disse er: glykós (søt – to teskjeer kaffe og fire teskjeer sukker); métrios (medium – to teskjeer kaffe og to teskjeer sukker), og skétos (vanlig – to teskjeer kaffe og ikke noe sukker). Alle varianter kan bli servert med melk, eller uten.

INGREDIENSER (som jeg liker den best – og bestilles som “frappé métrio me galla”)

  • 2 ts pulverkaffe
  • 2 ts sukker (mer eller mindre etter smak, se over)
  • vann
  • melk

FREMGANGSMÅTE
Pulverkaffe, sukker og bare litt vann blandes med en melkeskummer (som denne: http://www.bodum.com/no/en-us/shop/detail/3040-01/?navid=-1), evt. en shaker for å danne skum i et høyt glass. Til dette blir det tilsatt kaldt vann og isbiter, og litt kald melk.

Serveres med et sugerør.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s