Rabarbradrikke

Dette har jeg sett fram imot gjennom hele den lange, kalde våren vi har hatt i år. Endelig er det rabarbra i hagen! Og det det beste du kan lage av den er rabarbradrikke.

INGREDIENSER:

  • 400 g rabarbra
  • 1 l vann
  • 1 vaniljestang
  • 200 g sukker

Skjær rabarbrastilkene i biter og ha de i en kjele sammen med vann, vaniljestang snittet på langs og sukker.

rabarbra2

Kok opp, og la det koke i omlag 15 minutter.

La det stå til det er avkjølt.

Rabarbra3

Sil av saften og ha det i en karafell*.

Avkjøles i kjøleskap. Serveres med isbiter.

Den sure smaken skyldes at rabarbraen er full av eplesyre og oksalsyre. Det anbefales forøvrig å ikke spise rabarbra etter St. Hans fordi da akkumuleres det et høyere innhold av oksalsyre i stilkene. Oksalyre finnes naturlig i mange planter, men er giftig og bør ikke spises i større mengder av gangen. Oksalsyre hovedsaklig i gjøksyre (Oxalis acetosella som har gitt navn til syren), rabarbra og spinat. En dødelig dose av ren oksalsyre fører til alvorlige betennelser i fordøyelseskanalen med oppkast og diaré, nyreskader, krampetrekninger og død på grunn av hjertestans. Men da skal du spise mye rabarbra:-)

De unge rabarbrastilkene inneholder et minimum av oksalsyre. For å unngå akkumulering av oksalsyre i rabarbraen din kan du kutte ned stilkene for å få ny vekst. Etter tre-fire uker kommer det nye stilker, og om du tar disse før de blir for store unngår du for høyt innhold av oksalsyre resten av sesongen. På slutten av sommeren pleier jeg å fryse ned resten av stilkene for å lagre litt sommer i fryseren:-)

*Ikke kast rabarbrakjøttet som blir til overs etter å ha laget denne drikken. Bland det med litt jordbær, så har du et supert syltetøy! Og tilsett gjerne litt kanel for smakens skyld!

Kilder:
matportalen.no

One thought on “Rabarbradrikke

  1. Pingback: Smuldrepai med rabarbra | mstabell

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s