Brandade av torsk

Det sies at en kvinne i Portugal må kunne tilberede bacalao (portugisisk – bacalhau – betyr rett og slett torsk) på 365 forskjellige måter for å bli gift. Brandade er så godt at det kanskje holder med denne ene retten av torsk for å vinne en manns hjerte. Og uansett kommer denne oppskriften ikke fra Portugal, men fra Nîmes, sør i Frankrike. Brandade er en spesialitet fra Nîmes som er utbredt i hele Øst-Occitania, fra Languedoc til Liguria gjennom Provence, i tillegg til Roussillon samt den katalanske regionen i Spania.

Brandade er laget av klippfisk, som er saltet og tørket fisk. I norsk kystkultur er klippfisken faktisk et eksotisk innslag. I motsetning til tørrfisk er klippfisk et produkt som er introdusert i Norge fra utlandet i nyere tid. Trolig var det slik at spanske fiskere allerede på 1500-tallet ”oppfant” klippfisken da de fisket ved Newfoundland og trengte en konserveringsmetode. Frem til oppfinnelsen av kjøleskap var det den eneste måten å holde salt torsk spiselig i lange perioder etter at den var fisket.

INGREDIENSER:
OBS! Beregn minst 36 timer til å bløtlegge torsken.

  • 400 g klippfisk av torsk
  • 400 g poteter
  • olivenolje
  • 2 fedd hvitløk
  • salt
  • hvit pepper
  • revet muskat
  • bladpersille til pynt

Vann ut klippfisken i 1,5 til 2 døgn. Skift vann 2 ganger i døgnet. Ta bort eventuelt skinn og ben før fisken kokes.

Kok opp usaltet vann, legg i fisken og kok opp på nytt. Trekk kasserollen tilside og la fisken trekke i kokevannet i omlag 30 min. Mens klippfisken trekker, koker du skrelte poteter og hvitløk i usaltet vann, hell av kokevannet og kast feddene med hvitløk.

Mos klippfisk med en stavmikser. Potetene moses med en potetmoser (bruker du stavmikser her blir det lim). Bland så fisk og poteter og spe med olivenolje til en passe konsistens. Brandade skal ikke være for løs, men være smidig og fast. Smak til med salt, pepper og revet muskat. Pynt med bladpersille.

Brandade kan serveres som en tapasrett eller som middag med ristet brød. Eller med sprøstekt bacon.

Kilder:
Wikipedia_fr
Wikipedia_no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s