Granita av rød appelsin

Sesongen for denne sitrus frukten, som er så innmari god servert ferskpresset, er kort: Den starter i januar og varer fram til april. I 2006 endret Bama navnet på denne frukten i sin markedsføring fra Blodappelsin til Rød appelsin, og salget økte som følge av dette med 60%.

Den røde fargen i de røde appelsinene skyldes antocyanin, som er en antoksidant. Dette pigmentet dannes imidlertid bare hvis frukten på treet i lengre tid har vært utsatt for kjølige nattetemperaturer. Pigmentene starter å akkumulere seg i vesiklene i utkanten av hver båt (se bilde under) og vil fortsette å akkumulere under kald oppbevaring etter innhøsting.

RødAppelsin1

Forskning viser faktisk at etter 6 dager på kald oppbevaring vil nivået av antocyanin være opptil 8 ganger høyere. Intensiteten av rødfargen i appelsinene varierer ofte som følge av dette, og appelsinene avbildet under er faktisk fra samme pose som de over, men det er en forskjell på nettopp 6 dager i kjøleskap mellom bildene.

RødAppelsin2

Røde appelsiner dyrkes i stor grad på Sicilia, så hva passer da vel bedre å lage granita; en isdessert fra Sicilia?

INGREDIENSER

  • 1,25 dl vann
  • 0,75 dl sukker
  • 5 dl juice fra røde appelsiner

Kok opp vann og sukker i en liten kjele til sukkeret har løst seg opp. Ta sukkerlaken av varmen og la det avkjøles til romtemperatur.

I mellomtiden presses appelsinene, og juicen helles i en bolle som har et lufttett lokk.

Tilsett den romtempererte sukkerlaken, sett på lokket og sett det hele i fryseren.

I flere oppskrifter står at at man skal røre i blandingen én gang i timen til det er frosset til en slags slush. Jeg synes det fungerer like fint å la det stå natten over i fryseren og så skrape det opp med en skje før servering.

Server i dessertskåler og pynt med mynteblader.

Kilder:
frukt.no

Crifò T et al. Short cold storage enhances the anthocyanin contents and level of transcripts related to their biosynthesis in blood oranges. J Agric Food Chem. 2012 Jan 11;60(1):476-81.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s