Hvit italiensk pizza

Vi spiser ost. Mye ost. Men det blir alltid en smal og vanskelig liten skalk igjen på slutten. For tykk for brødskiva, og for tynn til å brukes til noe annet. Akkurat der og da, iallefall.

Jeg tar vare på disse ostebitene i fryseren til det er nok til ost på pizzaen. Og da gjør det jo ikke at det er forskjellige typer. Det blir jo bare ekstra godt.

Pizza_ost

FREMGANGSMÅTE
Legg en pizzastein eller terrakottaflis nederst i stekeovnen, og sett så ovnen på minst 275°C.

Terracottaflis i ovnen

Etter en lang ringerunde for å få tak i en slik terrakottaflis fikk jeg napp hos Fired Earth i Bygdøy Allé. Jeg kjøpte en flis på 40×40 som jeg betalte 189 kr for.

På lik linje med en pizzastein holder nemlig en terrakottaflis jevnt på varme og fuktighet, og bunnen blir derfor sprø. Terrakottaflis gjør altså steinovn, men husk at den ikke må være glasert. Glasuren kan inneholde bly, og når flisen blir utsatt for varme kan blyet overføres til maten, noe som igjen kan føre til blyforgiftning.

PIZZADEIG – nok til 4 porsjonspizzaer

  • 5 dl hvetemel
  • 15 g tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 2 dl vann
  • 1 ss olje

Mel, gjær, salt og vann blandes i en kjøkkenmaskin. Oljen tilsettes når alt er godt blandet. Deigen eltes til den slipper bollen. Deretter settes deigen til heving inntil dobbel størrelse. Et tips er å la den heve ferdig, rule den ut til porsjoner, og la den ligge i kjøleskapet tildekket under plast til pizzaen skal lages. Her holder den opptil 48 timer.

DSC_0003

Deigen kjevles så ut på et melet underlag, så tynt som overhodet mulig. Men husk semulegryn under. Det er nemlig det som er trikset for å få den til å løsne fra underlaget, og at pizzakokker kan bake den ut med bare hendene mens de roterer den rundt på benken.

FYLL
Jeg husker fremdeles første gang jeg fikk servert hvit pizza. Istedenfor tomatsaus på bunnen, er det brukt crème fraîche. Og det er en frisk og litt annerledes opplevelse:

  • 2 dl crème fraîche
  • 100 g kokt skinke
  • 1 paprika
  • revet ost (fra fryseren)

Crème fraîche smøres utover over bunnen, dekkes med ost og toppes med skinkebiter og paprika. Men – pizza er jo den fullkomne redningen for rester – her bruker du det du har for hånden til fyll; pølse, biff, asparges, tomater, det er du som bestemmer her.

Det kan i tillegg være en fordel å investere i en pizzaspade til å løfte pizzaen fra benken og inn i ovnen,

Pizza_3

og så ut fra ovnen når pizzaen er ferdig.
Stekes i 8 – 10 min til osten har smeltet og kantene er gylne.

Pizza_4

Tips:
1.ALDRI vask en pizzastein/terrakottaflis. Porene som vil absorbere vann og såpe, og faren for at den vil sprekke er derfor stor. Om noe er sølt på steinen, vil dette kun tilføre aroma til neste pizza.
2. Og den kan fint oppbevares permanent i stekeovnen.

One thought on “Hvit italiensk pizza

  1. Pingback: Fransk løksuppe | mstabell

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s