Ingefær smoothie mot forkjølelse

Sitroner og appelsiner er proppfulle av vitamin C som vel er vedtatt og opplest som nummer 1 i bekjempelse av forkjølelse. Men dessverre, selv om sitron har vært brukt som medisin siden antikkens Roma, er det fremdeles ikke vitenskapelig bevist at vitamin C alene kan påvirke immun systemet..


Så hvordan oppstod denne overbevisningen om at vitamin C kunne forhindre forkjølelse? Joda, fra Linus Pauling, nobelpris vinner i både kjemi og fred, og en av grunnleggerne av molekylær biologi. I 1970 skrev han boken “Vitamin C and the Common Cold” som satte i gang overbeviselsen om at høye doser av vitamin C kunne forebygge en av de mest vanlige sykdommene, forkjølse. Pauling spiste selv 3 g om dagen, og var opprømt over resultetene dette hadde på han selv, men dessverre ble boken publisert uten noen videre vitenskapelig undersøkelse.

Derimot er det mer å hente fra ingefær og honning:

Ingefær tilhører Zingiberaceae familien som omfatter både ingefær og gurkemeie, og skal ha betennelsesde dempende effekter. Ingefær inneholder gingerol og shogaol, som kan åpne gangene i nesen og bihulene. Ingefær er nyttig for plager med pusten og sår hals. I tilleg har ingefær antivirus egenskaper, den er antiseptisk og en antioksidant, og har en mild beroligende effekt som kan redusere smerte og feber.

Honning inneholder antioksidanter med antiseptiske og antibakterielle egenskaper. Den antibakterielle egenskapen til honning skyldes hygrogen peroksid, som er vist effektiv mot bakterier som bl.a Streptokokker som kan forårsake halsbetennelse.

OPPSKRIFT
1 porsjon

  • 2 appelsiner
  • 1 sitron
  • 1 cm av en ingerfærrot
  • 2 ts honning

Appelsiner og sitron skrelles, skjær skallet av ingefærroten, og bland alt i en blender. Serveres i høye glass med sugerør og isbiter.

DSC_0016
God bedring!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s