Sushi og norsk laks

Opprinnelig var sushi saltet fisk fermentert med ris med opprinnelse i Sørøst-Asia. Denne retten spredte seg via Kina til Japan i det 8. århundret. Dagens variant av sushi så sitt lys i Edo-perioden (1603–1868), og på 1800 tallet brakte japanske jernbanearbeidere sushi til USA.

Men visste du at laks i sushi derimot er en norsk oppfinnelse fra 1980-tallet?

For å studere mulighetene for økt sjømateksport, dro en delegasjon ledet av datidens fiskeriminister Thor Listau til Japan i 1985. Besøket endte opp som den første store fellessatsingen i norsk fiskerinæring, og fikk navnet «Prosjekt Japan».

Sushi og sashimi var på den tiden dominert av tunfisk. Japanerne brukte ikke laks til sushi, stillehavslaksen var nemlig mager og hadde parasitter, og den skulle derfor ikke spises rå (bare grilles). Det var her den norske laksen skulle selges inn. Motstanden var stor i det japanske markedet, men da den norske delegasjonen fikk med seg en av Tokyos største sushikokker, fikk laksen sitt gjennombrudd i sushien.

Som følge av «Prosjekt Japan» økte eksporten av norsk sjømat til Japan med 250 prosent på fem år, blant annet fordi laks og ørret kom inn i sushimarkedet, og siden har det bare fortsatt å øke.

Uten norsk laks i det japanske markedet hadde vi nok heller ikke fått dagens utbredelse av sushi globalt. Tilgangen på billig laks (i motsetning til den betydelig dyrere tunfisken) har gjort at sushi er blitt svært utbredt i den vestlige verden, og konkurrerer nå som alternativ med hamburger og pizza som take away. I tillegg observerer man at flere og flere spiser sushi. Barna mine velger faktisk sushi om de får velge hva vi skal ha til middag.

SASHIMI for de som synes det er litt skummelt med rå fisk:

 • kjøleskapskald laks (gjerne Salma laks)
 • sesamolje
 • hvite sesamfrø

Skjær laksen i tynne skiver (ca. 0,5 cm) og legg de pent på et fat. Varm litt sesamolje og hell over laksen, den varmen oljen gjør at laksen blir en anelse “stekt”. Strø sesamfrø over og server med en gang. Denne retten egner seg godt som forrett.

Sashimi

MAKI – sushi ruller:
4 porsjoner

 • 500 g sushiris
 • 10 ss riseddik
 • 2 ts sukker
 • 2 ts salt
 • 6 ark Nori (sjøtang)
 • 1/2 agurk
 • 200 g laks eller reker
 • majones
 • hvite valmuefrø
 • soyasaus
 • wasabi
 • syltet ingefær

I tillegg trenger du en bambusmatte og gladpack/plastfilm

Risen kokes etter anvisning på pakken. La den avkjøles. Bland riseddik, sukker og salt og varm det opp til sukkeret har løst seg opp. Helles over den avkjølte risen. Denne blandingen binder sammen riskornene og gir god smak. Eddiken, som har lav pH, vil i tillegg forhindre framvekst av bakterier.

Skjær agurken i staver like lange som nori arket.

Kle bambusmatten med plastfilm, dette gjør at risen ikke fester seg til denne og forenkler rengjøringen. Fordel ris på bambusmatten, bruk en skje dyppet i kaldt vann tilsatt litt riseddik – dette gjør det enklere å jobbe med risen. Legg så et ark Nori oppå risen. Legg laks/reker, agurk og en stripe med majones på norien. Rull sammen til en fast rull i bambusmatten. Ta vann langs endekanten av tangen og press sammen. Dryss sesamfrø på en tallerken og vend i rullen til den er dekket av frø. Legg rullen til side og la “den sette seg”.

Når alle rullene er ferdig skjæres de i 1 – 2 cm skiver og legges på fat. Ønsket mengde wasabi røres ut i litt soyasaus. Sushibitene dyppes i sausen før den spises. For å rense smaksløkene spises en bit syltet ingefær spises mellom bitene.

Tradisjonelle Edo ruller består av én hovedingrediens og de er som regel rullet med risen på insiden av nori arket. Når risen er utenpå nori arket kalles denne typen sushi for uramaki, og er mest vanlig i fusion style sushi rolls – sushi tilpasset den vestlige gane:-)

Kilde:
Nofima

One thought on “Sushi og norsk laks

 1. Pingback: Finalistene i sushiutfordringen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s