Saftig kalkun til nyttår

Hvem har vel ikke klaget over tørr kalkun? Serveres på nyttårsaften skal den, men like frustert blir vi hvert år over hvor tørt dette kjøttet blir.

I år skal vi ikke servere en hel kalkun, bare bryst. Og vi har kjøpt kalkun fra Stange. Og dette brystet har vi valgt å tilberede med sous vide metoden, som jeg har skrevet om tidligere.

Vakuumpakket bryst, krydret med fersk timian, salt og pepper, ble lagt ned i en kjele med vann med temperatur på omtrent 64°C,

DSC_0019

og brystet fikk trekke i 3 timer.

IMG_1006

Kalkunbrystet ble så tatt opp og klippet ut av plasten. Brystet brunes så på begge sider, både for å få den fine stekeskorpen, men også for å ta knekken på eventuelle bakterier som skulle befinne seg på overflaten av kjøttet.

DSC_0039 2

Kalkunen ble så servert med:

Potetmos
Kok poteter og mos dem. Tilsett så mye smør du føler at du ønsker og bland godt.

Rosenkål
Dampes i 5 minutter

Asparges
Dampes (sammen med rosenkål) i et par minutter. Taes opp og legges i isvann. Dette stopper kokeprosessen, og bevarer dermed både fargen og konsistens.

DSC_0037

Saus
Kjøttbuljong reduseres i allefall en time. Tilsettes litt brunost, melk og fløte. Trenger ikke saltes, da buljongen allerede er salt.

DSC_0042

Man tager det man haver, og haver man intet tager man en kalkun, skrev Hanna Winsnes, som regnes som den første norske kokebok forfatteren. Dette sier vel mest om standen hun holdt, enn hva hun kokte på kjøkkenet – prestefrue var hun:-) Men kalkun er ikke så verst på nyttårsaften. GODT NYTTÅR.

3 thoughts on “Saftig kalkun til nyttår

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s