Pepperkaker med pepper og smør

Ferdiglagde pepperkaker og pepperkakedeig flyter over av palmeolje kan vi lese i Aftenposten idag. Samtidig har vi aldri kjøpt så mye ferdig kakedeig som nå. Palmeolje og kokosolje er av de få vegetabilske oljene som har en relativt stor andel mettet fett. Palmeolje er også den billigste oljen på markedet, og brukes derfor i ustrakt grad i mange prosesserte matvarer. Som kjeks og pepperkaker. Mettet fett er med på å øke konsentrasjonen av kolesterol i blodet, og kan føre til hjerte- og karsykdom. Men ingen har vel påstått at julekaker er sunt i utgangspunktet. Hovedårsaken til at man bør begrense bruken av palmeolje er jo faktisk trusselen den utgjør på regnskogen. Den blir hugget ned for å gjøre plass til palmeolje plantasjer. Kokosolje blir forøvrig frontet som supermat. Men da skal den helst være Extra Virgin.

Hva med å heller lage deigen selv? Det er hverken vanskelig eller tidkrevende. Og denne oppskriften inneholder til og med pepper! Og ekte smør.

150 g smør
1 dl lys sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
2 ts malt kanel
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts pepper
1 ts bakepulver
450 g mel

Smør, sirup og sukker blandes i en kjele, og varmes opp til alt sukkeret har smeltet. Ta så kjelen av platen og la det avkjøles.Fløten røres inn, og krydder, bakepulver og mel siktes inn. Røres sammen til en jevn deig. La deigen hvilen i kjøleskap til neste dag. Eller dagen etter om det passer bedre.

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den bli romtemperert – da blir det så mye enklere å kjevle den ut. Jeg pleier å kjevle den ut direkte på bakepapir, da unngår jeg at figurene sitter limt i bordplaten.

Stekes på 175°C i omtrent 10 minutter. Til de er akkurat passe gylne. Avkjøles på rist.

Pynting:
melis
1 eggehvite (fra fryseren, til overs etter bruk av eggeplomme. Eggehviter blir dessuten stivere etter en tur i fryseren)
sitronjuice

Rør melis inn i eggehviten til passende konsistens. Tilsett et par dråper sitron for da får glassuren en blankere overflate og melisen sukrer seg ikke. Til slutt tilsettes konditorfarge etter ønske – jeg kan andefale fargene fra Wilton: mye å velge i og virkelig ordentlig rødfarge.

IMG_0961

2 thoughts on “Pepperkaker med pepper og smør

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s